Voor de windmolenambities op zee in Nederland en Europa zijn extreem sterkte magneten cruciaal. Die magneten maken windturbines efficiënter en onderhoudsvriendelijker, maar komen bijna allemaal uit China, zo meldt Nieuwsuur.
De plannen voor wind op zee zijn enorm: de komende decennia moeten er duizenden en duizenden windturbines op de Noordzee komen – de meeste van het type mét magneten. Ook voor onder meer elektrische auto’s zijn deze magneten cruciaal, dus analisten verwachten dat de vraag de komende decennia minstens zal verdrievoudigen.
Nieuwsuur sprak met o.a. HCSS strategisch analist en China expert Joris Teer, auteur van het rapport “Reaching breaking point: The semiconductor and critical raw material ecosystem at a time of great power rivalry“, over deze ‘geopolitieke breaking points’: het moment waarop de spanningen tussen landen, vaak gerelateerd aan militair-strategische pijnpunten, zo hoog oplopen dat zij niet langer bereid zijn elkaar essentiële grondstoffen/producten te leveren.
“Er is een structurele verslechtering in de relatie met China, zoals we die ook in de relatie met Rusland zagen. Dezelfde soort tekenen van verval die naar een boycot kunnen leiden, zijn wel degelijk zichtbaar.”
Europa lijkt inmiddels wakker te worden, maar: “Er is alleen wel een afstand tussen plannen maken, en schoppen die de grond ingaan.”
Bron: Nieuwsuur, zaterdag 3 december 2022, reportage van: Roel van Niekerk.