Het nietige Nederland heeft weinig in de melk te brokkelen in de technologiestrijd tussen Amerika en China. Onze grootste troef is de chipindustrie. De overheid moet daarom investeren in grootschalige woningbouw in en rondom Eindhoven. Dat adviseert HCSS analist Joris Teer aan Buitenlandse Zaken. ,,Brainport Eindhoven barst van de vacatures”, zegt hij. ,,Nederland moet zijn chipsector koesteren en verder uitbouwen.”
Teer werkt als analist voor het The Hague Center of Strategic Studies, een onafhankelijk kennisinstituut. Hij schreef een zogenoemde position paper over de technologiestrijd tussen Amerika en China. Woensdag schuift hij samen met andere analisten aan bij een commissie van Buitenlandse Zaken.
Mensenrechten en technologie
Onderwerp van gesprek is China. Hoe moeten Nederland en de Europese Unie zich verhouden tot dat land, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten, handel en technologie?
Dat laatste onderwerp is zeer actueel nu Amerika recent nieuwe handelsbarrières heeft opgeworpen richting China. De Amerikanen willen China technologisch afknijpen door de verkoop van chipmachines en geavanceerde chips aan dat land te dwarsbomen. Teer: ,,De Amerikanen zijn vastberaden de Chinese chipindustrie op een zo groot mogelijke achterstand te zetten. Daar komen zij openlijk voor uit.”
ASML geraakt door Amerikaanse ijver
Chipmaker ASML uit Veldhoven wordt ook geraakt door die Amerikaanse ijver. De Amerikanen oefenen druk uit om te zorgen dat ASML stopt met de verkoop van wat oudere machines aan Chinese bedrijven. De meest geavanceerde chipmachine van ASML mag al niet naar China.
De boodschap van Teer is tamelijk ontnuchterend. Noch Nederland, noch de EU heeft veel invloed op het conflict tussen Amerika en China. Een van de dingen die Nederland volgens hem wel kan doen: huizen bouwen in de regio Eindhoven.
,,Technologisch geavanceerde democratieën, vooral Taiwan, Zuid-Korea, de VS en ook Nederland, domineren de internationale chipsector”, licht Teer toe. ,,Maar voor de grondstoffen voor chips zijn ze afhankelijk van autocratieën zoals China en een beetje van Rusland. Dat is een fragiele balans.”
De balans bewaren
Om die balans te bewaren moet Nederland investeren in de chipsector, meent Teer. En die Nederlandse chipindustrie bevindt zich met de aanwezigheid van bedrijven als NXP, ASML en allerlei toeleveranciers voor een groot deel in Zuidoost-Brabant.