HCSS in the media
News

Han ten Broeke: Liquidatie Iraanse topmilitair kan leiden tot enorme escalatie

January 3rd 2020 - 10:00
Iran

Bij BNR Nieuwsradio sprak Han ten Broeke over de opgelopen spanning tussen de VS en Iran. Amerika heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad, in opdracht van President Trump. Daarbij zijn zeker acht doden gevallen onder wie generaal-majoor Soleimani, een zeer hoge militair in het Iraanse leger. Soleimani zou actief bezig zijn om Amerikaanse diplomaten en mensen van het leger in Irak en in de regio aan te vallen. De VS spreken daarom van een defensieve actie. Naast de hoge Iraanse generaal kwamen nog zeven mensen om het leven. Het Witte Huis spreekt dus van verdediging, Iran zegt: dit is gewoon moord.

'Dit is iets wat niemand zag aankomen waarbij het ook zeer de vraag is of de consequenties van deze drone-aanval door de Amerikanen volledig wordt overzien door diezelfde Amerikanen', aldus Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Soleimani was dertig jaar de leider van de elite-eenheid van de Revolutionaire Garde van Iran, de machtigste man op geestelijk leider Khamenei na. Dat hij gedood is, kan zorgen voor een enorme escalatie in Iran en daarbuiten zegt Ten Broeke. Intussen is ook de olieprijs onder invloed van de aanval gestegen.

Luister het fragment terug op de website van BNR.

Ook de Volkskrant peilde de stemming in Den Haag en onder militaire experts. Han ten Broeke: ‘Ik laat geen traan om de dood van Soleimani, de architect van de Iraanse staatsterreur aan wiens handen het bloed van duizenden mensen kleeft. Maar als hoge generaal vertegenwoordigde hij wel de Iraanse staat. Daarmee kan zijn liquidatie worden opgevat als een daad van oorlog. Toch zou het mij niet verbazen als de reactie van Iran even uitblijft. Het regime kan ervoor kiezen om de Europese leiders voor zich te winnen, die met de onvoorspelbare Trump niet zomaar op de hand van de VS zijn.

‘Als je nu geen schepen meer naar Hormuz stuurt, speel je Iran wel erg in de kaart. Er waren en er zijn zeer goede redenen voor het vrijhouden van die scheepsvaartroutes. Europa heeft met de missie een troef in handen om te de-escaleren en de partijen weer aan tafel te brengen. Als Nederland nu heroverweegt, hebben de Amerikanen geen reden meer om ons tegemoet te komen.’

Lees het hele artikel van De Volkskrant hier terug.

Han ten Broeke is Director of Political Affairs for HCSS. A staunch advocate of public ideals, he served four terms as a member of the Dutch House of Representatives for the leading conservative liberal VVD political party. He held post as the senior member of the Standing Committee on Foreign Affairs and acted as Chair of the Armed Services Committee. Furthermore, he led the Dutch delegation to the NATO Parliamentary Assembly. Prior to which, he was the VVD’s ranking member on Defence and EU affairs. Han ten Broeke believes in the power of ever-present potential as an indispensible instrument towards a better, more sustainable future. Clear, unambiguous use of language in both his native Dutch and fluent English has furnished him with persuasive, emotive deliveries before both the media and audiences of varying cultures, and from all walks of life. Ten Broeke holds a Master’s degree in Political Science and International Relations from Leiden University, the Netherlands. He is also Chairman of the Board of BOVAG.