Conflicten en spanning in Wit-Rusland en Libanon, een historisch akkoord tussen Israel en de VAE: voor Han ten Broeke is het tijd dat Europa eindelijk gezamenlijk geo-economisch, en geopolitiek, gaat optreden tegen de veiligheidsdreigingen aan onze buitengrenzen, zo bepleitte hij in diverse media, waaronder BNR, het AD en NU.nl.
Han ten Broeke bij BNR Nieuwradio over de implosie van Libanon
De explosie in de haven van Beiroet brengt de woede onder de Libanese bevolking tot het kookpunt. Libanon zucht al jaren onder een financiële crisis en bestuurlijke chaos. Deze ramp stort het land in een nog diepere politieke crisis. Ook Nederland wil financiële hulp bieden. Hoe zorg je dat dit geld goed terecht komt en is er nog een oplossing voor de huidige politieke onrust? Bernard Hammelburg praat erover met Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Luister de complete podcast op de website van BNR nieuwsradio.
Algemeen Dagblad: historisch akkoord tussen Israël en VAE
,,Die annexatie is een paar maanden terug wel aangekondigd door de Israëlische premier Netanyahu, maar er is nooit gevolg aan gegeven”, zegt buitenlandexpert Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het The Hague Centre for Strategic Studies. ,,Hij testte met zijn teen even het water, maar heeft geen duik genomen. Dat hij het niet doorvoeren van die annexatie nu inzet als tegenprestatie, is goed onderhandeld. Zo’n annexatie zou overigens een eenzijdige en heilloze stap zijn.”
Toch is het akkoord tussen Israël en de VAE, waarbij de Amerikaanse regering stevig bemiddelde, wel degelijk ‘van grote betekenis’, aldus Ten Broeke. ,,Dat na Egypte en Jordanië een derde Arabisch land de banden met Israël normaliseert, is bijzonder goed nieuws. Dat kan de regio goed gebruiken. Ik hoop dat het de diplomatie terugbrengt.”
Of het akkoord ook historisch is, is een tweede. ,,Dat hangt ervan af of het er ook voor zorgt dat er weer een gesprek met de Palestijnen op gang komt. Er is meer nodig om beide partijen weer samen om tafel te krijgen. De afgelopen jaren zijn enorm veel wegen in die richting juist afgesloten. Na het akkoord van Oslo in 1994 was er ook de hoop dat er een vredesakkoord kwam. Nu zijn we daar verder van verwijderd dan ooit. Dus als daarin een keerpunt komt, dan wint het akkoord van vandaag enorm aan waarde.”
Lees het hele artikel bij AD.
Podcast NU.nl over fraude en geweld in Wit-Rusland
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten komen bij elkaar om te praten over mogelijke sancties tegen Wit-Rusland. Dit naar aanleiding van de omstreden verkiezingsuitslag en het geweld jegens demonstranten. Hoe sterk is de roep om sancties van de Europese Unie? Han ten Broeke bespreekt het in de ochtend podcast van NU.nl.
Luister de podcast bij NU.nl.