HCSS in the media

FD: Lucia van Geuns over VS sancties Nord Stream

June 18th 2020 - 20:11
https://pixabay.com/nl/photos/pijpleiding-ijzer-staal-lijnen-1396613/

De VS willen nieuwe sancties opleggen in Europa om de Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 te blokkeren. De VS vrezen dat de EU nog afhankelijker wordt van Rusland voor de levering van aardgas en willen de eigen gasexport stimuleren. In het Financieele Dagblad geeft Lucia van Geuns commentaar.

Hoe de voorgestelde uitbreiding van de sancties precies gaan uitwerken, is nu nog heel moeilijk in te schatten', zegt Lucia van Geuns, energie-expert bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'Het hangt af van hoe Duitsland hier op zal reageren, maar het zal zeker op Europees niveau worden besproken. De Amerikaanse sancties worden in Europa toch wel gezien als inmenging door de VS in een binnenlandse EU-aangelegenheid.'

'De concurrentie is alleen maar groter geworden doordat ook lng uit verschillende delen van de wereld concurreert met Russisch gas in de EU. Bovendien zorgt de lage gasprijs op dit moment ook voor voldoende concurrentie. De interne gasmarkt in de EU staat er nu anders voor dan aan het begin van deze eeuw.'

Als de Amerikanen er in slagen Nord Stream 2 definitief te blokkeren, zal dat vooral de concurrentiepositie van lng-aanbieders, zoals de VS, Qatar, Algerije en Nigeria verbeteren. De pijpleiding is geen absolute noodzaak om de leveringszekerheid in de EU te waarborgen. 'Er is op de korte en middellange termijn heel veel aanbod via bestaande infrastructuur en via lng-aanbieders', aldus Van Geuns.

Lees het hele artikel van Bert van Dijk in het Financieele Dagblad ( 18-06-2020).

Lucia van Geuns is an experienced energy professional who held research positions at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and the Clingendael International Energy Programme (CIEP) after a career with Royal Dutch Shell (1980- 2002). She has a background in geoscience, petroleum engineering, economics & planning. Her research focuses on international energy market developments, energy transition issues and climate change policies. In her present role, she is a frequent speaker on (international) energy markets for various public and private stakeholders.