News

Europese leiders moeten kiezen

January 20th 2017 - 15:55

In mijn somberste momenten heb ik het gevoel dat vandaag de liberale westerse wereldorde ten grave wordt gedragen. Die wereldorde wordt gekenmerkt door Amerikaans leiderschap, vrijemarkteconomie, internationaal recht, multilateralisme, democratie en burgerlijke vrijheden. Deze wereldorde diende de westerse belangen en zorgde ervoor dat het mondiale systeem van de betrekkingen tussen landen stabiel bleef. De Navo en de Europese Unie waren er onverbrekelijke elementen van en bepaalden mede de veiligheid en welvaart van de hele westerse wereld. De huidige wereldorde kreeg een eerste knauw door de Brexit en wordt nu verder ontrafeld door president Trump. Het is ronduit krankzinnig dat sommige Europese leiders, zoals Marine Le Pen, staan te juichen dat de poten onder de eigen stoel worden weggezaagd. Want dat Amerikaanse isolationisme en protectionisme raakt ons in Europa direct.

Kijk wat Trump wil. Met die muur met Mexico wordt direct na zijn aantreden begonnen en Mexico zal er voor gaan betalen. Europeanen en zeker moslims krijgen te maken met aanzienlijke inreisbeperkingen. De orders daarvoor worden aanstaande maandag al getekend. Autoproducenten wordt het mes op de keel gezet om de productie uit Mexico naar Amerika over te hevelen of voelen zich gedwongen, zoals Fiat Chrysler, om nieuwe fabrieken in Amerika te bouwen. Als BMW besluit zijn auto’s in Mexico te bouwen dan volgt een importheffing van 35 procent. De farmaceutische industrie moet worden teruggehaald. Handelsverdragen worden opgezegd en als hij niet bij zinnen komt, heeft Trump de kiem gelegd voor een handelsoorlog met de zijn buren, de EU en China die alleen maar verliezers kent. Einde vrijhandel.

Als het aan Trump ligt vertrekken meer landen uit de Unie, want de Britten waren ‘so smart’. Eind mltilateralisme. Over de hoofden van de Europeanen heen moeten de sancties met Rusland worden opgeheven in ruil voor een nucleaire wapenreductie.Het zal dan gaan ver de strategische kernwapens die Amerika bedreigen. Voor Europeanen maakt dat weinig uit want die worden helemaal niet door die kernwapens bedreigd. Maar zo’n afspraak legitimeert wel de illegale annexatie van de Krim en opent de deur naar nieuwe bezettingen. Einde internationaal recht.

Als Rusland zijn oog vervolgens op de Baltische Staten laat vallen, moet de Navo die verdedigen. Maar dat is volgens Trump een achterhaald instituut. En als de Europese Navo-landen hun defensies onvoldoende versterken, zoeken ze het maar uit. Wat Trump doet is de oorlog verklaren aan de meest trouwe bondgenoten van Amerika, namelijk de Europeanen. Die laat hij bungelen tussen een agressiever wordend Rusland, een Amerika dat voor zich zelf kiest en een Verenigd Koninkrijk dat zijn eigen weg moet zoeken. Einde Amerikaans leiderschap.

Maar Trump, Rusland en Brexit zijn wel de schokken die de Europese leiders tot het inzicht kunnen brengen dat ze moeten ophouden met hun verdeeldheid die inmiddels een vorm van zelfdestructie is geworden. De ontrafeling van de westerse wereldorde dwingt hen duidelijk te maken naar welke EU zij streven. Is dat een gefragmenteerde Unie die de speelbal van Rusland, Amerika en het Verenigd Koninkrijk is? Of een Unie voor de belangen van de burger?

Bron Trouw

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.