Nederland heeft veel cruciale sectoren om onze veiligheid te vergroten en onze economie te verstevigen. Zeker in tijden waarin er geopolitiek van alles veranderd. 1 van die sectoren is de maritieme maakindustrie.
De laatste jaren hebben Chinese bedrijven het voor Nederlandse ondernemers een stuk lastiger gemaakt. Hoe kan de sector in Nederland weer gaan floreren?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van
– Marja van Bijsterveldt, tot voor kort speciaal gezant voor de maritieme maakindustrie
– Roel de Graaf, directeur van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT)
Bron: BNR Nieuwsradio, 3 december 2023
De Nederlandse maritieme maakindustrie is over de afgelopen 30 jaar van 45 procent marktaandeel in Europa gekelderd naar nog slechts 4 procent. Onder andere Chinese bedrijven hebben het voor Nederlandse een stuk lastiger gemaakt. In BNR De Strateeg wordt besproken hoe dit ‘ondergeschoven kindje’ weer kan groeien.
Onder de maritieme maakindustrie vallen de scheepswerven, en alle bedrijven die onderdelen van de schepen produceren. Hoewel de sector qua marktaandeel in Europa een neergang doormaakte, is deze met een toegevoegde waarde van ruim 56 miljard euro nog altijd enorm.
‘De maritieme maakindustrie is voor Nederland superbelangrijk’, zegt directeur Roel de Graaf van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT). ‘Want 90 procent van onze goederen komt of gaat over over het water.’ Daarnaast wijst De Graaf ook op het belang van de sector vanwege Defensie en energievoorzieningen. ‘Daar heb je echt schepen voor nodig.’
No Guts no Hollands Glorie
Om ervoor te zorgen dat de maritieme maakindustrie weer een duwtje in de juiste richting te krijgen, werkte oud-minister Marja van Bijsterveldt tot voor kort als speciaal gezant voor de maritieme maakindustrie. In die hoedanigheid adviseerde zij het kabinet, in het rapport No Guts No Hollands Glorie.
‘We kunnen deze sector niet missen’, aldus van Bijsterveldt. ‘Dat zit hem in militaire veiligheid met de marine, droge voeten, de klimaatadaptatie, energietransitie. En ook in veiligheid van de Noordzee waar wij voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn. Na Nord Stream weten we, dat zaken geopolitiek ondermijnd kunnen worden. Uiteindelijk gaat het over economische stabiliteit, en dit is een belangrijk onderdeel van onze economie.’
Volgens de voormalig minister van Onderwijs is samenwerking de sleutel tot succes. ‘We moeten de krachten bundelen, met de overheid, banken, maar ook organisaties als Invest-NL en Invest International. Zo moet er worden gekeken naar wat er nodig is om de gezonde bedrijven orders die ze binnenkrijgen te laten uitvoeren. Ik ben op veel plekken geweest en daar komt eigenlijk het signaal vandaan: we krijgen orders, maar we kunnen ze niet oppakken want er is geen werkkapitaal. Dat is natuurlijk heel erg voor die vitale sector’, aldus Van Bijsterveldt.
Bron: BNR Nieuwsradio, 3 december 2023
Over deze podcast
De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.
Host: Paul van Liempt
Redactie: Michaël Roele