Het WK voetbal inOp de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh van afgelopen maand ging het na afloop vooral over wat er allemaal niet bereikt is. Zo hebben de landen geen extra stappen gezet om klimaatverandering verder aan te pakken. Even werd er zelfs aan de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming getornd. Maar onderling hebben landen veel deals gesloten. Qatar mag dan wel weerstand oproepen bij heel veel mensen in het Westen. Qatar is onmisbaar in onze energievoorziening. Dus kunnen wij ons morele vingertje wel veroorloven? Tegelijkertijd: welke rol speelt Qatar in het terrorisme?
Op de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh van afgelopen maand ging het na afloop vooral over wat er allemaal niet bereikt is. Zo hebben de landen geen extra stappen gezet om klimaatverandering verder aan te pakken. Even werd er zelfs aan de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming getornd. Maar onderling hebben landen veel deals gesloten.
Zo heeft Nederland deals gesloten met landen over de hele wereld om de energietransitie een boost te geven. Gezamenlijk zijn alle landen tot een klimaatschadefonds gekomen voor landen die getroffen worden door natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. Hoe zijn al deze deals tot stand gekomen?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van: Prins Jaime de Bourbon de Parme, klimaatgezant namens Nederland.
Bron: BNR Nieuwsradio, De Strateeg , 4 december 2022
Over deze podcast
De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.
Host: Paul van Liempt
Redactie: Michaël Roele