We zijn, volgens Rob de Wijk, goed geslaagd in het verminderen van onze kwetsbaarheid van Rusland. “Dat ik ooit nog eens zou pleiten om hetzelfde te doen met Amerika verbijstert mijzelf ook.”
In mijn column heb ik vele malen gewezen op de geopolitieke noodzaak om van fossiele brandstoffen af te komen. De milieuaspecten heb ik bewust genegeerd, omdat 99,9 procent van de voorstanders van vergroening dat al doet.
Na de gebeurtenissen van ‘Bevrijdingsdag’, toen president Trump letterlijk de hele wereld importheffingen oplegde, werd wederom duidelijk dat we zo snel mogelijk om geopolitieke redenen onze gasafhankelijkheid moeten verkleinen.
Even ter herinnering: als gevolg van de zinloze oorlog die de Russische president Poetin tegen Oekraïne begon, probeerden we onafhankelijk van gas en olie te worden. Dat laatste lukte aardig, maar het vloeibare LNG bleef komen.
De discussie over meer Russische gasimporten is weer actueel sinds de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov zei dat er met Amerika wordt gesproken over de reparatie van de Nordstream pijpleiding. Volgens Lavrov zou het mooi zijn als Amerika zijn invloed op Europa zou kunnen uitoefen om weer goedkoop gas uit Rusland te laten stromen.
De enige die hier baat bij heeft is Rusland zelf, die daarmee weer een politiek drukmiddel in handen krijgt. Want tijdens de oorlog chanteerde Rusland Europa door herhaaldelijk de gaskraan open en dicht te doen.
Als Trump akkoord zou gaan is duidelijk dat hij 180 graden van mening is veranderd. In 2018 zei hij tegen Bondskanselier Merkel dat het te zot voor woorden is dat hij Duitsland tegen Rusland moet helpen verdedigen, terwijl Duitsland zelf met zijn gasaankopen de Russische bewapening financiert. Trump had een punt. Maar toen zag hij Rusland nog als tegenstander. Nu is Rusland voor Trump een voorbeeld en krijgt hij dezelfde trekjes als Poetin.
Precies daarom is het uitkijken met Trump zijn handelsoorlog. Ook daarin speelt gas een rol. Doordat we onze afhankelijkheid van Russisch gas hebben afgebouwd, zijn we afhankelijker geworden van Qatar en de Verenigde Staten. Dat is geen probleem als het betrouwbare leveranciers zijn.
Over Qatar heb ik niets te klagen, maar over Amerika wel. Trump houdt niet van Europa. De EU is volgens hem opgericht om de Verenigde Staten ‘te naaien’. Hij betuigt zijn liefde voor Europese autocratische rechts-radicale politici die net als hij losjes omgaan met de democratische verworvenheden en waarden als individuele vrijheid.
Trump dreigt continue. Of het nu gaat om het terugtrekken van troepen uit de NAVO, het niet willen vervangen van de NAVO-opperbevelhebber of zijn handelsoorlog, het is duidelijk dat deze president de taal van de macht spreekt.
Als de EU met een antwoord komt op zijn handelsoorlog, kan hij net als destijds Poetin de prijs of de aanvoer van gas manipuleren. Chantage ligt daarmee weer op de loer.
En als Trump het niet doet, kan de EU het doen. Want een van de mogelijke reacties op de handelsoorlog zijn importheffingen op, jawel: LNG.
Willen we minder kwetsbaar en chantabel zijn, dan moet we sneller onze gas afhankelijkheid verminderen en moeten we niet te dogmatisch zijn over de kleine gasvelden op de Noordzee. Want gasonafhankelijkheid is niet volgend jaar geregeld.
We zijn goed geslaagd in het verminderen van onze kwetsbaarheid van Rusland. Dat ik ooit nog eens zou pleiten om hetzelfde te doen met Amerika verbijstert mijzelf ook.
Rob de Wijk, Energiepodium, 9-04-2025
In zijn column voor Energiepodium gaat Rob de Wijk met regelmaat in op de energievoorziening in het licht van de internationale verhoudingen.