De spanningen rond Taiwan nemen verder toe. Afgelopen jaar steeg een recordaantal vliegtuigen van het Chinese Volksbevrijdingsleger op in de richting van het democratisch geregeerde eiland. Spierballentaal, of is er meer aan de hand?
“Je houdt druk op de ketel”, zegt Strategic Analyst Joris Teer. “Een praktisch doel is daarnaast het uitputten van de Taiwanese luchtmacht”, zegt hij over de Taiwanese vliegtuigen die de lucht ingaan om de toestellen van het Volksbevrijdingsleger te begeleiden.
“Waar het Chinese leger zich in eerste instantie focuste op de militaire middelen die nodig waren om de Amerikanen weg te duwen uit de eigen regio, wordt de laatste tien jaar vooral ook geïnvesteerd in spullen die nodig zijn om een eiland als Taiwan in te kunnen nemen, of de olietoevoer vanuit het Midden-Oosten beter te kunnen beveiligen”, zegt Teer. Controle over de Zuid-Chinese Zee dus, en de Oost-Chinese Zee.
Op kwantiteit scoort het Volksbevrijdingsleger goed, gaat hij verder. “Het aantal manschappen, raketten, schepen: China heeft de grootste vloot ter wereld.” Tegelijkertijd worstelt China met een aantal belangrijke technologische tekortkomingen.
“Met rakettechnologie lopen de Chinezen echt wel voor. Zij hebben ballistische raketten die vliegdekschepen kunnen raken”, stelt Teer. “Maar ze hebben bijvoorbeeld nog niet de kwaliteiten om eersteklas straaljagers te bouwen, ook de anti-onderzeeëroorlogsvoering schiet tekort. Daarnaast zijn de enige twee vliegdekschepen die China heeft relatief klein en niet nucleair aangedreven.” In tegenstelling tot de elf Amerikaanse nucleair aangedreven megavarianten moeten de Chinese vliegdekschepen, waarvan er één leunt op Sovjet-technologie, regelmatig bijgetankt worden. Vooral relevant voor avonturen verder van huis.
Garanties VS
“Beide landen zijn uitgerust met kernwapens”, zegt Teer over de risico’s bij een confrontatie tussen China en de VS rond Taiwan. “Riskant is ook het scenario waarin Peking denkt: dit is misschien wel de beste kans die we krijgen”, refererend aan de kantelende machtsverhoudingen, onder meer door Aukus, een militair verbond tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
Bron: NOS.nl