Het was geen vrolijke boodschap van professor Rob de Wijk, woensdag tijdens het Havendebat van Nieuwsblad Transport. De politiek heeft volgens hem geen antwoord op de groeiende invloed van China. En dat is zorgelijk, zeker voor de Rotterdamse haven. Want als we niet opletten, gaat China straks de economische regels bepalen. En worden de havens van Rotterdam en Antwerpen van de troon gestoten.
Word wakker, spoorde hij de 150 aanwezigen in het Mainport Hotel aan. Een ongemakkelijke oproep, juist omdat ze even daarvoor in slaap waren gesust door Michiel Nijdam, strateeg bij Havenbedrijf Rotterdam. China is nog steeds de grootste handelspartner van Rotterdam: 25 procent van onze containers gaat die kant op. Het land investeert weliswaar miljarden in nieuwe verbindingen en havens in Midden- en Zuid-Europa, maar de invloed daarvan vormt nog lang geen bedreiging. “Antwerpen is nu voor ons een grotere concurrent”, aldus de analist.
Data-revolutie
Juist die reactie vindt Rob de Wijk een probleem. Omdat we volgens hem midden in de vierde industriële revolutie zitten: na de industrialisatie, massaproductie en ICT-revolutie (die altijd door het Westen gedomineerd zijn), speelt China nu ook een belangrijke rol mee in de datarevolutie; die van de supercomputers. “De winnaar hiervan wint de pot, en China maakt een goede kans.”
Als China meer invloed krijgt, gaan zij ook de regels van de handel bepalen en ons systeem compleet veranderen, voorspelt de China-deskundige. De Wijk: “Dit is een staatskapitalistisch land, zonder rechtssysteem. Economie is politiek; alles heeft te maken met macht en invloed. Bedrijven die de standaarden bepalen, bepalen ook de economische voorsprong van een land. Niet de populisten, maar de Chinese invloed op havens als Piraeus, Valencia en Genua vormt de grootste bedreiging voor Europa.”
Volgens de professor is burgemeester Aboutaleb de enige politicus die jaren geleden al de dreiging van die Chinese invloed voorzag. “Maar de Rotterdamse haven en landelijke politiek lijken nog te slapen.” Ondanks die dreiging, moeten bedrijven wel met de Chinezen in zee. “We moeten ze omarmen, zaken mee doen, handel mee drijven. Bouw goede relaties op, maar stel wel eisen aan die relatie: als zij geen dingen van ons willen, moeten wij dat ook niet van hun willen hier in Europa.”
Lees het hele artikel bij Rijnmond.