HCSS in the media

BNR: Paul Verhagen over Huawei en 5G technologie

September 12th 2019 - 19:00

Huawei wil eigen 5G technologie verkopen aan westerse bedrijven. De koper zou voor een eenmalige vergoeding de blauwdruk van het 5G-netwerk kopen, en dus ook de vrijheid krijgen om de broncode te wijzigen. Het bedrijf hoopt hiermee een einde te maken aan zorgen over vermeende cyberspionage door de Chinese overheid. BNR sprak erover met Paul Verhagen, data-analist bij The Hague Centrum voor Strategische Studies.

De rest van de wereld maakt zich heel erg druk dat Huawei niet volgens de normale spelregels van de economie werkt. En door hun blauwdrukken op de markt te gooien en bedrijven toegang te geven tot hun broncode proberen ze die indruk en bezorgdheden over spionage en beïnvloeding van de Chinese overheid in het bedrijf weg te nemen, zegt Verhagen. 'Huawei zal altijd zeggen dat de Chinese overheid niets te maken heeft met hun bedrijf. Dat helpt ook.'

Technische standaard

Het tweede dat erg slim is, is dat je een bepaalde technische standaard neerzet. 'Je bent eigenlijk de blauwdrukken van het wiel aan het weggeven. Maar mensen zijn niet het wiel opnieuw aan het uitvinden maar zijn aan het inspelen op jouw variant van het wiel', stelt Verhagen.

Koploper

Huawei loopt ook heel erg veel voor, zegt Verhagen. Huawei verkoopt producten die beter en goedkoper zijn dan die van de concurrentie. Tot ergernis van de Amerikanen, 'die het Chinese bedrijf liefst afschilderen als een soort orwelliaans big brother-bedrijf', zegt Verhagen.

Het is nog niet precies duidelijk wie nou die blauwdrukken zou kopen. Er zijn wel actoren die interessant zijn volgens Verhagen. 'Samsung zou eventueel kunnen, Nokia en Ericsson zijn de twee Europese partijen die 5G bouwen, maar het is relatief duur wat zij doen.' Misschien kopen de Amerikanen het ook wel.

Luister het interview hier terug bij BNR Nieuwsradio.

Paul Verhagen is a data scientist at HCSS, and holds a Master’s degree in Environment and Resource Management from the Vrije Universiteit Amsterdam. He obtained his Bachelor’s degree at Amsterdam University College majoring in theoretical physics and philosophy. Paul has attended exchange programs in Beijing, Hong Kong and Shanghai. Prior to joining HCSS, Paul interned at the Dutch Ministry of Foreign Affairs where he worked on global cyber capacity.