Het waarborgen van de balans tussen Internationale Betrokkenheid en Europese Defensie.
- 📅 Datum: April 7, 2025
- 🕑 Tijd: 16:45 – 19:30 CEST
- 📍 Locatie: CICAM – Radboud Universiteit. Spinozagebouw, Montessorilaan 3, Nijmegen, the Netherlands
Dit evenement wordt in het Nederlands gehouden.
De Nederlandse krijgsmacht heeft drie hoofdtaken: 1) het verdedigen van het grondgebied van het Koninkrijk en dat van de bondgenoten; 2) het beschermen en bevorderen van de internationale rechtsorde en stabiliteit; en 3) het ondersteunen van de overheid (bijvoorbeeld provincies en gemeenten) bij wetshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Het is begrijpelijk dat sinds februari 2022 een groot deel van de inspanningen op het gebied van strategisch denken, defensieplanning, en operationeel werk gericht is op de NAVO en haar reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Tegelijkertijd is er een Grondwettelijke verplichting voor de regering, vastgelegd in artikel 90 van de Grondwet, om zich actief in te zetten voor de bevordering van de internationale rechtsorde. Met de toenemende druk op onze veiligheid aan de randen van het bondgenootschappelijke grondgebied die veel aandacht en capaciteit vragen: op welke manier bevordert de Nederlandse overheid de bescherming van de internationale stabiliteit en de Nederlandse belangen, elders in de wereld?
Ook de conflicten en oorlogen buiten het Europese continent kunnen de Nederlandse veiligheid en welvaart (en die van bondgenoten bedreigen). Nederlandse militairen, politiefunctionarissen en civiel personeel neemt deel aan verschillende missies en operaties in regio’s wereldwijd waar voor Nederland belangen onder druk staan: bijvoorbeeld in de Westelijke Balkan en de Zuidelijke Kaukasus, de Rode Zee, West-Afrika en het Midden-Oosten.
Belangrijk voor dit kabinet: het verband tussen bredere instabiliteit en Nederlandse nationale belangen.
Op welke manier draagt de Nederlandse krijgsmacht in toekomst bij aan missies en -operaties in een ruwere wereld waar grootmachten verwikkeld zijn in competitie en confrontatie? Waar moet de Nederlandse regering haar mensen (militair en civiel) en middelen om dit doel te bereiken inzetten?
Het Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), in samenwerking met de Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, en het Centrum voor Internationaal Conflict Analyse & Management (CICAM), van de afdeling Politicologie van de Radboud Universiteit zal een panel hosten om deze vragen te bespreken met een aantal militaire en burgerexperts met een achtergrond in conflict studies, militaire operaties en diplomatie, en zo de wereldwijde betrokkenheid van de Nederlandse krijgsmacht duidelijk te maken voor een breder publiek.
Agenda
16.45 uur Aankomst van de gasten (Let op: Bezoekers dienen een geldig identiteitsbewijs en hun toegangsbewijs te kunnen tonen.)
17.10 uur Openingswoord
17.15 uur Keynote, Ministerie van Buitenlandse Zaken
17.30 -18.45 uur Panel: Zorgen voor een evenwicht tussen internationale betrokkenheid en Europese defensie
Doel: Een discussie op gang brengen over de noodzaak van een evenwicht tussen continentale defensietaken (Hoofdtaak 1) en inspanningen om internationale stabiliteit (Hoofdtaak 2) in de wereld te bevorderen. Belangrijk is om het concept te bespreken dat veiligheid elders invloed heeft op veiligheid in Nederland.
Panelleden:
Moderator: Dhr. Frank Bekkers (HCSS)
· Dr. Reinout van der Veer, Radboud Universiteit
· Dr. Willemijn Verkoren, Radboud Universiteit, over de impact van door Europa geleide interventies op stabiliteit
· Wouter Jurgens, Directeur Veiligheidsbeleid
· KTZ Chris van den Berg, MoD, over de militaire vereisten voor het projecteren van stabiliteit
18.45 uur Take-aways: HCSS Moderator
18.45 – 19.30 uur Netwerken Sociaal
19.30 uur Afsluiting evenement
🔗 Registreer nu en verzeker je plek!