TNO, HCSS en Roland Berger vergelijken toekomstige kosten hernieuwbare energie voor chloor-alkali en sustainable aviation fuel (SAF) en strategische implicaties.
Den Haag, 2 juli 2025 – De toekomstige kosten voor duurzame energie in Nederland en Saoedi-Arabië blijken voor twee belangrijke industriële waardeketens – chloor-alkali en sustainable aviation fuel (SAF) – opvallend dicht bij elkaar te liggen. Dat blijkt uit drie gecoördineerde studies van TNO, The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) en Roland Berger naar de huidige en toekomstige (2040) energiekosten gebaseerd op hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en biomassa.
De onderzoekers vergeleken de kostenstructuren van beide landen voor de productie van chloor-alkali en SAF, zowel nu als in de toekomst. Hoewel vaak wordt aangenomen dat landen dichter bij de evenaar een voordeel hebben vanwege hun toegang tot zonne-energie, laten de studies zien dat Nederland – indien het overschakelt op een 100% duurzaam energiesysteem – op bepaalde vlakken goed kan concurreren. Vooral voor processen die continu doorlopen, wordt het verschil in energiekosten kleiner in de toekomst. Het voordeel van de iets lagere energiekosten in Saoedi-Arabië wordt teniet gedaan door onder meer hogere transportkosten.
Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei nam de onderzoeken in ontvangst, namens opdrachtgevers het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) en Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).
Chloor-alkali: klein verschil door flexibele keten
Voor de chloor-alkaliketen – waarbij zout via elektrolyse wordt omgezet in onder andere chloor en waterstof – zijn de kosten momenteel vergelijkbaar. Richting 2040 wordt verwacht dat Saoedi-Arabië tot 40% lagere energiekosten kan realiseren dankzij goedkopere zonne-energie en batterijen in vergelijking met windenergie. Toch blijft het verschil in productiekosten uiteindelijk beperkt tot circa 8%, omdat de combinatie van wind- en zonne-energie constanter is (en daardoor minder batterijopslag nodig is). Daarnaast beschikt Nederland over eigen zoutvoorraden en een volwassen productieketen, terwijl Saoedi-Arabië nog moet investeren in infrastructuur.
SAF: toekomst moeilijk te voorspellen
Ook voor SAF geldt dat Nederland goede kansen heeft een leidende positie te nemen. Voor de productie van SAF, waarbij huishoudelijk afval wordt omgezet in synthetische ruwe olie (syncrude), zijn de kostenverschillen tussen beide landen nu en in de toekomst beperkt. De onderzoekers benadrukken echter dat het lastig blijft om de toekomstige kostenontwikkeling in te schatten, mede door onzekerheden in technologie en marktontwikkelingen.
Toelichting onderzoek HCSS: “The Strategic Importance of Chloralkali and Sustainable Aviation Fuel for the EU & Saudi Arabia“
HCSS heeft de strategische relevantie van de twee industrieën voor de twee regio’s geanalyseerd, evenals de soorten interventies die beide overheden doorgaans ondernemen ter ondersteuning van de binnenlandse industrie in bredere zin.
De analyse vindt plaats binnen een complexe geopolitieke context. De op de VS gebaseerde liberale wereldorde staat zwaar onder druk. De geopolitiek wordt gedomineerd door nieuwe allianties die het ‘Westerse blok’ uitdagen, alsook door toenemende spanningen tussen de VS en haar partners, in het bijzonder in Europa. Economische dwang wordt in toenemende mate ingezet als onderdeel van het buitenlands beleid, de concurrentie op het gebied van hoogwaardige technologie is in volle gang, en er bestaat een verhoogd veiligheidsrisico voor (kritieke) infrastructuur en strategische industrieën. Als reactie op deze geopolitieke uitdagingen streven Noordwest-Europa en de EU, evenals Saoedi-Arabië, naar grotere strategische autonomie. Zij beogen economische welvaart, mondiaal concurrerende industrieën en maatschappelijke weerbaarheid.
Sterke binnenlandse chloor-alkali- en SAF-industrieën zijn van strategisch belang voor de ambities van de EU. Een afname van de binnenlandse chloor-alkalicapaciteit en het uitblijven van ondersteuning voor de opkomende SAF-industrie zullen importafhankelijkheden creëren die zowel geopolitiek als economisch problematisch zijn en negatieve gevolgen kunnen hebben voor de maatschappelijke weerbaarheid. Lokale productie van chloor-alkali en SAF is belangrijk voor sectoren zoals defensie, de energietransitie en de zorg. Het helpt de EU sterker te staan tegen druk van buitenaf, en zorgt voor meer zekerheid en betaalbaarheid in vitale sectoren.
- Auteurs: Irina Patrahau, Lucia van Geuns, Berend Kwak, Ron Stoop en Philippe van Pappelendam
Meer informatie
De drie onderzoeken Study Energy Intensive Industries – Phase 1, The strategic importance of chloralkali and sustainable aviatioin fuel for the EU & Saudi Arabia (HCSS) en Comparison of future cost of renewable energy between regions (TNO), zijn vanaf 2 juli 2025 te vinden op de websites van de betreffende partijen.