Research
De impact van de Nederlandse gasproductie op de betaalbaarheid en leveringszekerheid van gas is complex. Nederland maakt deel uit van de Europese gasmarkt, waar prijzen worden bepaald door vraag en aanbod op Europees niveau. De wereldwijde markt voor LNG is hierbij een belangrijke factor. Zolang de aanvoer van gas uit Noorwegen naar Noordwest-Europa functioneert, is betaalbaarheid de belangrijkste uitdaging, veel meer dan leveringszekerheid.
De invloed van de toekomstige Nederlandse gasproductie op de Europese gasprijs is beperkt. De gezamenlijke Europese gasproductie, inclusief de Nederlandse productie, heeft echter wel een grote invloed. Noors gas was in 2022 voor Europa essentieel. Hoe lager de Europese gasproductie, des te groter de invloed van LNG-producenten op de gasprijs, vooral in tijden van schaarste wanneer Europese afnemers weinig langetermijncontracten hebben afgesloten.
Het resterende geologische potentieel is een constante factor, maar het potentieel dat nog benut kan worden, neemt geleidelijk af. Door het suboptimale investeringsklimaat van de afgelopen 10 jaar is al een deel van dit potentieel verloren gegaan. Zonder een snelle verbetering van de omstandigheden is het realistisch om aan te nemen dat offshore productie tegen 2030 grotendeels zal verdwijnen als de beperkte productie de operationele kosten van infrastructuur niet langer kan dekken.
In deze studie worden twee mogelijke toekomstscenario’s voor de Nederlandse gasproductie besproken:
- Het basis scenario: Dit scenario houdt geen rekening met mogelijke verbeteringen in het investeringsklimaat en volgt de trend van de afgelopen 10 jaar, waarin de productie uit kleine velden snel is afgenomen. In dit scenario wordt het resterende geologisch potentieel niet benut.
- Het stimulering scenario: Dit scenario gaat uit van een aanzienlijke verbetering van het investeringsklimaat, met name door snellere en beter voorspelbare procedures, zoals geambieerd in het Versnellingsplan Gaswinning Noordzee. Hierbij wordt een deel van het offshore geologisch potentieel benut. Het betreft de HCSS inschatting van wat er realistischerwijs nu nog van het totale offshore geologisch potentieel kan worden gerealiseerd.
Auteurs: Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns.
Datum: Juli 2023
Deze rapportage is het resultaat van onafhankelijk onderzoek. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt volledig bij de auteurs. Het onderzoek is gedaan in opdracht van EBN.
Cover foto bron: Neptune Energy, Netherlands – K12b