Na de chaotische ondergang van de gedoogcoalitie was het in de Financial Times weer raak. De krant meende dat als Nederland, dat de afgelopen tijd zo heeft gehamerd op begrotingsdiscipline, er zelf een loopje mee neemt, de bodem wegvalt onder alle Europese begrotingsafspraken die bedoeld zijn om een nieuw Griekenland te voorkomen.
Wilders’ opmerking dat hij de bezuinigingen niet voor zijn rekening kan nemen omdat hij zich geen dictaat door Brussel laat opleggen, bevestigt het beeld van een leugenachtige populist die de Nederlandse reputatie ten eigen bate op het spel zet en van Nederland het Griekenland aan de Noordzee maakt.
Leugenachtig, omdat hij in oktober 2011 instemde met de motie van het Kamerlid Slob naar aanleiding van het ongenoegen dat al die knoflooklanden de begrotingsregels aan hun laars lapten waardoor wij, fatsoensrakkers die onze zaakjes wel goed op orde hebben, de rekening kunnen betalen. De motie eiste ‘dat afspraken over begrotingsdiscipline, sancties bij het niet nakomen van gemaakte afspraken en de instelling van een Eurocommissaris als een minimumvoorwaarde moeten worden beschouwd voor de instemming van de Nederlandse regering met elk voorstel waarmee extra leningen of garanties vanuit Nederland gemoeid zijn.’
Kortom, Wilders hield zich niet aan zijn eigen afspraken en doet met het verwerpen van de het bezuinigingsakkoord en de drie- procentregel precies dat waarom de Grieken in de problemen kwamen. De Financial Times constateerde dat als Nederland zich niet aan de door ons in Brussel afgedwongen regels houdt, alle afspraken die de Europese Unie de afgelopen maanden heeft gemaakt in duigen kunnen vallen. Voeg dit bij de toegenomen politieke instabiliteit in Frankrijk waardoor de vrees is ontstaan dat de besmetting nu overslaat van Italië en Spanje naar dit land, en het is duidelijk dat de politieke crisis nu het hart van het Eurogebied heeft bereikt.
Het gevolg is dat de ondergang van de euro en de Europese Unie in zijn huidige vorm weer een stap dichterbij is gekomen. En dat allemaal omdat Wilders geen drie procent koopkrachtvermindering voor ouderen voor zijn rekening kon nemen. Als door Wilders’ schuld de euro instort, zo rekende de ING-bank uit, krimpt de Nederlandse economie het eerste jaar met 9 procent en in het daarop volgende jaar nog eens met 3 procent. Dan is het de vraag of die AOW’ers überhaupt nog in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Vorige week melden de Clingendaelers Adriaan Schout en Jan Marinus Wiersma dat ik het helemaal verkeerd zag: de reputatie van Nederland staat niet op het spel. Want Nederland hamert volgens hen in Europa slechts op gemaakte afspraken en maakt zich daarom impopulair.
Na de gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde hoef ik mijn gelijk niet meer te bewijzen. Nederland is in de ogen van het buitenland weer wat onbetrouwbaarder geworden. Tel daarom maar minimaal vier miljard euro extra aan rentebetalingen door het verlies van de triple-A status op bij de bezuinigingen. Henk en Ingrid betalen samen met de AOW’ers de rekening wel.
Trouw
Photo credit: Metropolico.org via Foter.com / CC BY-SA