HCSS in the media

Vanaf 1 juli: 'Weg van de Wereld' met Rob de Wijk en Arend-Jan Boekestijn

July 18th 2017 - 10:00

Zijn we op weg naar een nieuwe wereldorde? Die vraag staat centraal in de nieuwe 6-delige serie Weg van de Wereld van Omroep WNL. In een ontspannen sfeer ontvangen veiligheidsexpert Rob de Wijk en oud-Tweede Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekestijn spraakmakende gasten en vragen zich af hoe Nederland zijn belangen nog kan verdedigen op het veranderende wereldtoneel.

Vanaf 1 juli iedere zaterdag om 22.35 op NPO 2.

In zes afleveringen spreken de twee gastheren met zwaargewichten uit de wereld van internationale betrekkingen. De Wijk en Boekestijn ontvangen onder andere oud-premier van België en Brexit onderhandelaar Guy Verhofstadt en de voormalig rechterhand van de Russische president Poetin Sergey Karaganov.

Met hun eerste gast, Minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders, delen De Wijk en Boekestijn hun zorgen over de enorme migratiestromen die op ons afkomen uit het Midden-Oosten en Afrika. Is Nederland daar klaar voor? Hoe moet ons land zich internationaal opstellen nu oude vriendschappen met de VS en Groot-Brittannië bekoelen. 

In deze roerige tijden is volgens Rob de Wijk dringend behoefte aan duiding en een breder perspectief. ‘Politici, wetenschappers, beleidsmakers en zelfs journalisten praten tegenwoordig alleen nog maar over het weer, terwijl ze het toch echt een keer over het klimaat moeten hebben.’ 

Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk ontvangen hun gasten op het prachtige landgoed Vollenhoven in De Bilt. Twee dagen lang ontsnappen ze samen aan de dagelijkse hectiek. Niet alleen de geopolitieke spanningen komen aan bod. De gastheren willen ook weten wat hun gasten drijft en waar ze in hun werk zoal tegenaan lopen. Ze krijgen zo een unieke inkijk in het leven van deze politici, diplomaten en topadviseurs.

NPO voegt met Weg van de Wereld een nieuw programma toe aan de snel groeiende portfolio van WNL programma’s. Hoofdredacteur Bert Huisjes ‘De wereld verandert daarmee neemt ook het gevoel van onveiligheid toe. In Weg van de Wereld behandelen we de belangrijke veiligheidsvraagstukken van dit moment. De Wijk en Boekestijn stellen de vragen die ons allemaal bezighouden.’

Arend Jan Boekestijn doceert internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht, is columnist van weekblad Elsevier en oud-Tweede Kamerlid voor de VVD. Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.  

Weg van de Wereld wordt vanaf 1 juli iedere week uitgezonden om 22.35 op NPO2. Vanaf 18 juni start NPO Radio 1 ook met een gelijknamige serie van WNL dat  tussen 18.00  en 19.00 wordt uitgezonden. Ook op het platform wnl.tv zal uitgebreid aandacht zijn voor Weg van de Wereld.

Uitzendingen Weg van de Wereld

Aflevering 1 – 1 juli

Minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders.

Titel aflevering: Wat is de positie van Nederland op het wereldtoneel?

Aflevering 2 – 8 juli

Nederlands topdiplomaat en VN-gezant in Libanon - Sigrid Kaag.

Titel aflevering: Hoe bedreigend is het Midden-Oosten voor Nederland?

Aflevering 3 – 15 juli

Oud adviseur voor onder anderen VN secretaris Kofi Annan - Generaal-majoor b.d. Frank van Kappen

Titel aflevering:  Staat Nederland er alleen voor?

Aflevering 4 – 22 juli

Voormalig rechterhand van de Russische president Poetin - Sergey Karaganov.

Titel aflevering: Komt er een nieuwe Koude Oorlog?

Aflevering 5 – 29 juli

Oud-Belgisch premier en Brexit onderhandelaar - Guy Verhofstadt. 

Titel aflevering: Levert Europese eenwording meer welvaart en veiligheid op?

Aflevering 6  - 5 augustus

China kenner en adviseur van Frans Timmermans en Chinese topambtenaren - Jonathan Holslag.

Titel aflevering: Dreigt een gewapend conflict met China? 

 

Weg van de Wereld. Vanaf 1 juli iedere zaterdag om 22.35 op NPO 2. 

Voor meer informatie:  s.baak@omroepwnl.nl

Foto: WNL

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.