Op woensdag 24 april hield de commissie voor Buitenlandse Zaken een rondetafelgesprek met o.a. HCSS senior strategisch analist en kernwapenexpert Paul van Hooft over de verslechterde situatie met betrekking tot kernwapens, zowel in Europa als in de rest van de wereld.
Bekijk het hele rondetafelgesprek hieronder.
Van Hooft waarschuwde de aanwezige Kamerleden dat zijn verwachtingen over de vooruitzichten van wapenbeheersing en non-proliferatie in de huidige geopolitieke setting niet positief zijn. “In de Koude Oorlog was het al moeilijk genoeg, maar toen ging het over twee supermachten, de VS en de Sovjet Unie, en drie a vier kleinere kernmachten, het VK, Frankrijk, China en Israël. Sinds het eind van de Koude Oorlog zijn daar andere landen bijgekomen, India en Pakistan, Noord-Korea, en dat maakt het moeilijker.”
“In plaats van alleen op de Sovjet Unie, is het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten, omdat het zowel bondgenoten in Europa als in Azië moet beschermen, zowel gericht op Rusland als op China. China heeft nog steeds een kleiner arsenaal, maar ook dat groeit. Het is een complexere situatie dan het hiervoor was,” vervolgde Van Hooft. “We moeten beginnen met de geopolitieke spanningen op een lager pitje te krijgen. Dat betekent ook onderhandelen met staten die we verder verwerpelijk vinden; niet omdat we ze vertrouwen, maar omdat we weinig keuze hebben.”
Bron: Tweede Kamer, 24 april 2024
Dit rondetafelgesprek was een vervolg op de sessie die plaatsvond op donderdag 15 februari met strategisch analist Paul van Hooft en andere deskundigen.
Bekijk dat gesprek hieronder: