News

'Rusland heeft haar zelfbewustheid terug' - Rob de Wijk & Coen de Jong

April 10th 2018 - 10:07

Waarom wordt Rusland als bedreiging gezien? "Rusland is zich vernederd gaan voelen door het Westen en heeft het gevoel dat het van de Russische zwakte gebruik heeft gemaakt. De Wijk vindt dat die analyse van de Russen juist is. Daar staat volgens De Wijk tegenover dat het Westen niet de koude oorlog heeft verloren. Het heeft er niet voor gezorgd dat de Sovjet Unie is ingestort in 1991 en dat de landen van het Warschaupact zijn overgelopen naar het Westen, dankzij Gorbatsjov, de glasnost en de nieuwe openheid. Het communisme was een systeem wat niet meer functioneerde. Het was door en door corrupt. De mensen in het Oostblok geloofde er niet meer in."

Er ontstaat een enorme geopolitieke machtsverschuiving. De eenwording van Duitsland, waar Rusland op tegen was, vervolgens de uitbreiding van het NAVO en van de Europese Unie in het invloedsregio van de Russen. Waarbij de NAVO zo machtig is dat zonder tegenkrachten talloze interventies uitvoert in o.a. Kosovo en Libië. De Russen zitten nu op het punt dat zij zich hersteld hebben van hun zwakte en het misbruik niet meer accepteren.

Bekijk de hele uitzending van Café Weltschmerz hier.

 

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.