HCSS in the media

Oliemarkt opgeschrikt door aanval: 'Noodaggregaat van de markt ligt stil'

September 16th 2019 - 15:00

Een serie ontploffingen, flinke rookpluimen en maandagmorgen een felle reactie van beleggers. De oliemarkt is dit weekend opgeschrikt door een geslaagde aanval op olieproductieinstallaties van Saudi Aramco. Hoe ernstig is dat? RTL Nieuws 

Het is een zeer grote ontwikkeling, maar de oliemarkt kan deze aanval voor nu ook opvangen, zegt Rob de Wijk, directeur van het Hague Center for Strategic Studies. "Het gaat 'slechts' om 5 procent van de olieproductie, dus 95 procent niet, en dat kan voor nu gecompenseerd worden door de strategische reserves van landen", zegt De Wijk. Een opluchting? Niet direct. 

Er dreigt geen direct olietekort. "Maar dit is wel een aanval op een van de grootste olieraffinaderijen ter wereld. Saoedi-Arabië is in het hart getroffen. Het meest interessante is dat dat gewoon gelukt is, en dat de verdediging niet werkt", zegt De Wijk.

Hoe gaat het nu verder? Het kan alsnog escaleren, waarschuwt Rob de Wijk. "Van wie deze aanval ook komt - iemand wil voorkomen dat het gesprek op gang komt. Eerst worden die tankers aangevallen, dit is niet de eerste drone-aanval. De VS wordt uitgelokt; er moet op een gegeven moment een reactie komen", denkt De Wijk.

Als Amerika intervenieert en strategische doelen bombardeert in Iran, dan heb je volgens De Wijk de poppen aan het dansen. "De volgende slag is dan weer aan Iran, die zullen meer olieinstallaties kapotmaken. Dat heeft grote gevolgen voor de wereldolieproductie, de positie van de Saudi's en uiteindelijk loopt dat uit op pure chaos. Kennelijk is er een partij die denkt baat te hebben bij die totale chaos - en dat maakt het zo griezelig voor de toekomst."

Lees het hele artikel van Pepijn Nagtzaam bij RTL Nieuws

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.