Wat gaat de economie merken van de aanslag op de Saoedische olie-installaties? De olieprijs schoot meteen omhoog en de ‘grootste beursgang ooit’, die van oliebedrijf Aramco, zou uitgesteld zijn. Wat betekent de aanval op de Saoedische olie-installaties voor de olieprijs op langere termijn, en voor de economie? De Volkskrant sprak met Lucia van Geuns van HCSS. Van Geuns noemt het ‘heel verrassend, en beangstigend’ dat een installatie die zo cruciaal is voor de Saoedische olie-export, zo makkelijk kan worden aangevallen.
Er zijn twee doelen getroffen: het olieveld Khurais, en de olie-installaties van Abqaiq. Het bombardement van Abqaiq is een enorme voltreffer geweest. Abqaiq herbergt de grootste olieverwerkingsinstallaties ter wereld. Hier wordt volgens sommige schattingen 70 procent van de Saoedische olie ontzwaveld alvorens de tankers in te gaan. De schade op zich lijkt niet onoverkomelijk. ‘Het lijkt blikschade’, zegt Van Geuns. ‘Het gaat om stukken pijp en opslagtanks, dat soort dingen. Dat zijn zaken die betrekkelijk snel gerepareerd kunnen worden.’ Hoe snel, dat is niet duidelijk. De Saoedi spraken aanvankelijk van ‘binnen enkele dagen’, maar geven sindsdien bedenkelijk weinig details.
Lees het hele artikel van Gerard Reijn in De Volkskrant.
Ook bij BNR gaf Lucia van Geus commentaar op het besluit van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco om zijn beursgang uit te stellen totdat hun grootste olieraffinaderij is hersteld van de aanslagen van afgelopen weekend.
Luister de gehele podcast hier terug bij BNR.