HCSS in the media

Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland over resultaat Amerikaanse verkiezingen

November 4th 2020 - 15:02

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke was vanochtend te gast bij Goedemorgen Nederland om in gesprek te gaan over de Amerikaanse presidentverkiezingen. Samen met onder andere Lilianne Ploumen en Esther de Lange praat dr. ten Broeke over de uitslagen van afgelopen nacht en de mogelijke gevolgen.

Trump activeerde achterban tijdens de eindsprint: ‘In de laatste twee weken moet er iets gebeurd zijn’

In de laatste twee weken van de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam Trump pas echt in actie en zocht de binding met zijn achterban. ”Trump wist op deze manier ook vier jaar geleden kiezers aan zich te binden die nog nooit, of bijna nog nooit, hun stem hadden uitgebracht”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

Opkomstverkiezingen

”Dit zijn opkomstverkiezingen,” zegt Ten Broeke. Daarmee bedoelt hij dat er nieuwe stemmers worden aangeboord. Journalist Rick Nieman, ook te gast in Goedemorgen Nederland, bevestigt dit: ”Mensen die gingen stemmen bleken niet te weten hoe de stemmachines werken.” Daaruit kun je volgens Nieman opmaken dat dit een nieuwe groep is in het kiezersveld. ”Trump weet deze mensen dus te activeren en daarmee heb je altijd een voordeel.”

Bruut, plat, direct

Volgens Ten Broeke is Trumps aantrekkingskracht te verklaren door zijn campagne in de laatste twee weken voorafgaande aan de presidentsverkiezingen. ”Zijn campagne was buurt, plat en direct. Daar bovenop kwam nog zijn coronabesmetting.” Volgens Ten Broeke heeft dit een grote groep mensen aangespoord op Trump te stemmen.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Floortje van Gameren en gepubliceerd op de website van WNL.

‘Uitslag maakt veel uit voor NAVO’

Ten Broeke vindt de relativering van Ploumen terecht. “Wij als Nederland zijn een klein land. Maar voor Europa maakt het wel veel uit, net als voor de internationale rechtsorde. Voor de NAVO maakt het heel veel uit wie er wint. Trump heeft het klimaatakkoord van Parijs opgezegd. Dat is eigen aan de politiek van Trump. Het is Amerika tegen de rest van de wereld.”

Amerika is de afgelopen vier jaar niet de bondgenoot geweest die Europa verwacht had, zegt Ten Broeke. “Dat Amerika zien we onder Trump wegkwijnen.”

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Tom Janssen en gepubliceerd op de website van WNL.

‘Het blijft op Pennsylvania hangen, en daar gaat het de rechtbanken in’

Volgens de huidige resultaten pakt Donald Trump de winst in 23 staten (goed voor 213 kiesmannen), en 21 staten stemmen overwegend op Joe Biden. Dat levert hem tot nu toe 227 kiesmannen op. De uitslag is dus nog altijd onzeker. “Het blijft op Pennsylvania hangen vermoed ik, en daar gaat het waarschijnlijk ook de rechtbanken in. Daar zullen we heel lang op moeten wachten”, zegt Han ten Broeke.

Zoals altijd draait het nu om de ‘swing states’. Zo staan onder andere Wisconsin, Pennsylvania en Michigan nog open. In Arizona lijkt men overwegend op Biden gestemd te hebben, een staat die vier jaar geleden nog Republikeins stemde. Dat stemde Biden optimistisch: hij sprak het land toe vanaf een podium in zijn woonplaats Wilmington. “We wisten dat dit lang zou gaan duren. Misschien wel tot morgenochtend. Maar ik heb er een goed gevoel bij. We liggen op koers om de verkiezingen te winnen”, zei hij.

Trump beschuldigde op het moment dat Biden sprak de Democraten er via Twitter van dat zij “de verkiezingen proberen te stelen”. Twitter waarschuwt bij de tweet van Trump dat deze ‘mogelijk misleidend’ kan zijn, daardoor is de tweet verborgen. Je kunt deze alleen zien als je er zelf op klikt.

In de speech die Trump zojuist vanuit het Witte Huis heeft gehouden claimt de Amerikaanse president dat hij eigenlijk al gewonnen heeft, en dat hij wilt dat het stemmen stopt. Volgens Trump wordt er gefraudeerd, maar hij weidde daar verder niet over uit. “Wij willen dat de wet op de juiste manier wordt gebruikt, dus we gaan naar het Hooggerechtshof”, zei hij. “We willen dat het stemmen stopt.”

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Marinka Wagenmans en gepubliceerd op de website van WNL.

Trump claimt overwinning: ‘Logisch dat hij stemmen tellen nu een halt wil toeroepen’

”Trump heeft er alle belang bij dat de stemmen nu niet meer geteld worden,” zegt Han ten Broeke. ”Hij ligt op voorsprong, dus logisch dat hij het stemmen een halt wil toeroepen”. De beschuldiging dat er gefraudeerd wordt noemt Ten Broeke ‘ongekend’. Trump wil naar het Hooggerechtshof stappen om de fraude zwart op wit te krijgen. Of de zaak kans heeft, is echter nog maar de vraag.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Floortje van Gameren en gepubliceerd op de website van WNL.

Han ten Broeke is Director of Political Affairs for HCSS. A staunch advocate of public ideals, he served four terms as a member of the Dutch House of Representatives for the leading conservative liberal VVD political party. He held post as the senior member of the Standing Committee on Foreign Affairs and acted as Chair of the Armed Services Committee. Furthermore, he led the Dutch delegation to the NATO Parliamentary Assembly. Prior to which, he was the VVD’s ranking member on Defence and EU affairs. Han ten Broeke believes in the power of ever-present potential as an indispensible instrument towards a better, more sustainable future. Clear, unambiguous use of language in both his native Dutch and fluent English has furnished him with persuasive, emotive deliveries before both the media and audiences of varying cultures, and from all walks of life. Ten Broeke holds a Master’s degree in Political Science and International Relations from Leiden University, the Netherlands. He is also Chairman of the Board of BOVAG.