HCSS in the media

'Geheime diensten draaien overuren'

March 3rd 2014 - 13:30
De geheime diensten in het Westen en Rusland zetten nu alles op alles om van elkaar te achterhalen hoe ze denken over de crisis in de Oekraïne. Dat is de verwachting van Frank van Kappen van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

Volgens Van Kappen is het belangrijk om te weten wat voor alle landen de grens is, waar de zogeheten rode lijn ligt. Op een gegeven moment moet volgens hem iemand toch zeggen: Tot hier en niet verder.

Satellietwaarneming
Van Kappen: "De inlichtingenactiviteiten worden nu natuurlijk enorm opgevoerd. Je kunt er bijvoorbeeld vergif op innemen dat het gebied nu voortdurend onder satellietwaarneming ligt."

Ook de Amerikaanse geheime dienst NSA draait overuren, zegt Van Kappen: "De beroemde NSA zal al zijn elektronische toeters en bellen op het Kremlin richten om te achterhalen wat er zich nu echt achter de schermen afspeelt."

Niet alleen de Amerikanen speuren nu naar informatie, zegt hij: "Ook de Duitsers, Fransen en waarschijnlijk ook de Nederlanders helpen mee. Aan de andere kant zullen ook de Russen alles inzetten om te achterhalen wat er in Washington en Brussel wordt gedacht."

RTL Nieuws