De spanningen rondom Taiwan lopen op. Sinds de verkiezingsoverwinning van de progressieve en minder Beijing-georienteerde partij DPP in 2016, heeft Beijing de politieke en militaire druk op Taipei opgevoerd. Met de toenemende militaire activiteit en een veranderende machtsbalans in de regio, dreigt de jarenlange impasse om het eiland plaats te maken voor een nieuwe, meer volatiele situatie. China beoogt ‘vreedzame hereniging’, hetgeen steeds onwaarschijnlijker lijkt dankzij de huidige Taiwanese regering en een groeiend anti-China sentiment onder de bevolking. Tegelijkertijd worden de Verenigde Staten en de Europese Unie steeds stelliger in hun steun voor het eiland. Daarbij is Taiwan niet simpelweg een pion in de geopolitieke schaakwedstrijd tussen China en de VS. Onder leiding van Tsai Ing-wen, wier politieke populariteit flink is toegenomen door de Chinese provocaties, voert Taiwan juist actief beleid om de steun van de internationale gemeenschap te vergroten.
De huidige situatie roept een heel aantal vragen op: Hoe aannemelijk is het dat de huidige spanningen uitlopen tot een conflict, en wat zou dit betekenen voor internationale en Europese veiligheid? Wat is het beleid van Taiwan, China, de VS, en Europa, en is dit toe aan verandering? Wat doet Taiwan verder om zijn positie te waarborgen en hoe kunnen Europa en de VS hierin ondersteunen?
Jonge Atlantici verwelkomt Joris Teer en Xiaoxue Martin om de huidige ontwikkelingen rondom Taiwan te duiden en toelichting te geven over bovenstaande thema’s.
Joris Teer is een strategisch analist bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). Daarnaast is hij lid van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die adviezen voorbereidt over actuele internationale veiligheidsvraagstukken, de krijgsmacht, trans-Atlantische verhoudingen en het Europese veiligheidsbeleid. Zijn onderzoek op Chinees buitenlandbeleid richt zich op Europees-Chinese betrekkingen, Chinese betrekkingen in het Midden-Oosten, China’s energietransitie en Chinese publieke diplomatie en soft power.
Xiaoxue Martin is onderzoeker bij het Clingendael China Centre van Instituut Clingendael.
Haar onderzoek richt zich op de hedendaagse politiek en internationale betrekkingen van Groot-China, met name Hong Kong en Taiwan. Xiaoxue studeerde aan de Universiteit Maastricht (BA University College Maastricht) en Universiteit Leiden (ResearchMA Asian Studies, MA International Relations). Daarnaast heeft ze vakken gevolgd bij National Taiwan University en de Chinese University of Hong Kong, en stage gelopen bij het Nederlands Consulaat in Guangzhou.
Dit is een online programma. Registreren kan via deze link. Je ontvangt dan op 6 december de link voor de online bijeenkomst.