Uit alles blijkt dat voor Nederland en Europa het gunstigst scenario is dat Oekraine wint en Rusland verliest. Wat is daar voor nodig? Doet Europa genoeg om dat mogelijk te maken?
“Als Rusland de oorlog in Oekraïne wint, heeft dat grote gevolgen voor de Europese veiligheid en de machtspositie van Europa”, stelde HCSS onderzoeksdirecteur Tim Sweijs bij EenVandaag. Europa moet daarom Oekraine blijven steunen, zelfs als de Verenigde Staten dat niet meer zouden doen.
We moeten Rusland afschrikken en Oekraïne blijven steunen. Maar toekomstige Amerikaanse steun aan Oekraïne lijkt geen vanzelfsprekendheid meer, als bijvoorbeeld Donald Trump weer president wordt. Toch moet Europa door blijven gaan met het steunen van Oekraïne, ook zonder de VS.
Wij betalen nu enkele miljarden steun aan Oekraïne. En voor de vluchtelingenopvang van Oekraïne is 3 miljard gereserveerd. Als Oekraïne de oorlog verliest, dan is het niet waarschijnlijk dat die vluchtelingen snel terug gaan. En het betekent ook dat we geen toegang hebben tot de Oekraïense landbouw.
Behalve het louter financieel-economische oogpunt, heeft een Russische overwinning ook gevolgen voor de Europese veiligheid en de machtspositie van Nederland en Europa. Het zal ook gevolgen hebben voor de internationale politiek, denk bijvoorbeeld aan de relatie met China en Taiwan. Als Oekraïne verliest, zal China dat beschouwen als het ontbreken van een westerse ruggengraat en zal dan mogelijk Taiwan aanvallen. Ook bestaat de kans dat andere delen van de wereld landje pik gaan doen. De afschrikking van de NAVO werkt in zo’n scenario niet meer.
Onderschat de impact niet op de reputatie van Europa als morele hoeder van de internationale rechtsorde, als we Oekraïne nu voor de bus gooien.
Zelfs als VS ophoudt, moet Europa wel doorgaan met de steun aan Oekraïne. Er zal dan een langdurig conflict ontstaan, maar dat is in alle opzichten beter dan wanneer ook Europa steun staakt en Rusland wint. Zo’n langdurig conflict duurt misschien wel tien jaar, waarin Oekraïense vluchtelingen hier blijven, waarin we de defensie-inspanningen hoog moeten houden, en waarin ook de kans op nucleaire escalatie met Rusland groot blijft.
Bekijk het de uitzending hier terug – het gesprek met Tim Sweijs begint rond 6 minuten: