Column

De populistische onzin van zomer- en wintertijd

April 15th 2019 - 12:36

U bent niet blij met het feit dat onlangs de klok een uur vooruit is gezet. Daarom wordt dit ritueel afgeschaft. Dit was de uitkomst van een enquête die de Europese Commissie vorig jaar in alle EU-lidstaten organiseerde. Mij was deze peiling in alle eerlijkheid ontgaan.

De uitkomst werd overigens beïnvloed door een ­boerenlobby in Duitsland. Er was iets met koeien.

Toch bevestigde een Nederlandse ‘flitspeiling’ het beeld van de Commissie: u bent niet gelukkig met het huidige systeem dat in 1977 werd ingevoerd. Want één systeem zou beter zijn voor het bio- en slaapritme. Mensen die dat vinden, raad ik aan nog uitsluitend pal noord of zuid te vliegen en nooit meer naar het oosten of het westen, zelfs niet naar het Verenigd Koninkrijk dat toch om de hoek ligt.

Afgedaan

Het meest opmerkelijke van het besluit is, dat het ­referendum vrijwel overal heeft afgedaan, maar dat ­onopgemerkte opiniepeilinkjes ingrijpende gevolgen hebben. Stiekem vind ik de enquête wel een meesterzet van de Europese Commissie. De Commissie laat zien dat naar de burger wordt geluisterd, maar dat Brussel de lidstaten geen dictaat oplegt. De uitvoering van de uitkomst van de enquête wordt namelijk overgelaten aan de individuele lidstaten. Maar die blijken dat niet te kunnen.

Ook blijkt dat burgers niet weten wat ze willen. In Nederland is er volgens de flitspeiling steun voor een uniform Europees systeem. Maar die steun daalt als men zich realiseert dat Nederland eigenlijk niets te kiezen heeft en zich moet conformeren aan wat landen als Duitsland en Frankrijk willen.

Alleen doorgewinterde nationalisten zullen vinden dat Nederland zich daar niets van moet aantrekken, dat wij baas achter onze eigen dijken zijn en dat wij daarom onze eigen tijdzone mogen bepalen. Tijd als uitdrukking van nationale soevereiniteit dus.

Deze redenering is van dezelfde flauwekul als het in deze tijd pleiten voor een nexit. Helaas levert, net als nexit of brexit, de wens om naar één Europees ­tijdsysteem te gaan onoverkomelijke hersenbrekers op. Als er keuzevrijheid is, dreigen landen als Spanje en Duitsland andere keuzes te maken.

Jetlag

Het gevolg is een verstoring van de interne markt die de bron van onze welvaart is. Probeer maar eens de landingsrechten van Schiphol af te stemmen als alle omringende landen in verschillende tijdzones leven. Je moet er ook niet aan denken dat je als vrachtwagenchauffeur voortdurend van de ene in de andere tijdzone rijdt. En de luchtreiziger krijgt nu ook een jetlag als hij van oost naar west vliegt.

Het kabinet heeft studies aangekondigd en de kwestie wordt op Europese Raden geagendeerd alsof niemand wat beters heeft te doen. Het Europese Parlement heeft uitstel verleend tot 2021.

Het non-probleem van de zomer- en wintertijd raakt ons economisch, terwijl de volgende recessie eraan zit te komen. Laten we toch ophouden met dit soort ­populistische onzin van het zogenaamd luisteren naar het volk. Laat Brussel dit onzalige plan van tafel halen of laten ze een besluit nemen voor de hele Europese Unie, geen land uitgezonderd.

Ik was overigens wel blij toen de klok een uur vooruitging.

Lees wekelijks de column van Rob de Wijk in Trouw.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.