HCSS in the media
News

De militaire slagkracht van Iran

January 9th 2020 - 09:00
Iran

Iran kondigde het al aan: de liquidatie van generaal Soleimani zou worden vergolden. Vanuit Iran zijn raketten afgevuurd op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. Defensiedeskundige Peter Wijninga snapt wel waarom Iran de Amerikaanse bases als doelwit heeft gekozen, zegt hij bij de NOS. "Je zoekt een punt waar een concentratie van Amerikaanse militairen zit. Die Iraanse ballistische raketten zijn niet zo nauwkeurig, dus dan kies je een doelwit waar kans op slachtoffers het grootst is. Dat lijkt mislukt."

De Iraanse staatstelevisie meldt dat er 80 Amerikaanse doden zijn, volgens het Pentagon is er geen enkele Amerikaan gedood. Volgens Wijninga is de lezing van de Amerikanen het meest waarschijnlijk, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik weet niet hoe Iran die doden heeft geteld van zo'n afstand. Ik hecht er weinig geloof aan." De Amerikaanse cijfers vindt hij betrouwbaarder: "De Amerikanen moeten dat rapporteren, dat is controleerbaar, dus ik denk dat er geen slachtoffers aan Amerikaanse zijde zijn gevallen."

Geen van de conflicterende partijen lijkt op oorlog uit te zijn, maar toch is er sprake van een razendsnelle escalatie van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Wijninga besprak bij VPRO’s Bureau Buitenland ook de militaire slagkracht van Iran.

Dat de Verenigde Staten over het machtigste leger ter wereld beschikken is duidelijk. Maar hoe zit het met de capaciteiten van Iran? Zo heeft het land jarenlang gebouwd aan een gigantisch raketarsenaal.

Luister de analyse van Wijninga hier terug.

Ook bij De Ochtend van 4 op NPO Radio 4 was Peter Wijninga te gast in de uitzending om de situatie in de regio te duiden, na de liquidatie van Soleimani. Het programma is hier terug te vinden.

As an air force officer he has an extensive operational background in air & missile defence, serving as battery control officer with Hawk and Patriot systems, commander of 119 Active Air Defence Squadron at Air Base Leeuwarden and commander of the Guided Missile Group at Air Base De Peel.