News

Café Weltschmerz: De Wereldorde verschuift met enorme consequenties

March 5th 2018 - 11:04

Coen de Jong & Rob de Wijk

De liberale wereldorde staat onder druk. China daagt de Verenigde Staten uit en Rusland samen met de Westerse mogendheden knagen aan elkaars fundamenten. Hoe gaat nu de nieuwe wereldorde er uit zien? Volgens Rob de Wijk vindt er een grote machtsverschuiving plaats. De ‘Liberale Wereld’ heeft sinds eeuwen de orde bepaald en daar lijkt nu met grote snelheid verandering in te komen, met enorme consequenties voor Europa. Door de opkomst van China, het inconsistente beleid van Trump en daarnaast de invloed van de Brexit op de Europese samenwerking, ontstaat er een versnelde verschuiving in de Wereldorde. De strijd gaat om de leidende macht. 

Wie wordt de leidende macht die de regels van het spel bepaalt en de nieuwe Wereldorde kan opleggen? De machtigste partij bepaald!

Bekijk de hele uitzending met Rob de Wijk & Coen de jong bij Café Weltschmerz

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.