Op 10 juni spreekt Sijbren de Jong op een bijeenkomst van ECN over Aardgas in Nederland. Hij zal ingaan op geopolitieke risico’s van ontwikkelingen op de gasmarkt.
De actuele aandacht voor veilige winning van aardgas leidt tot bezinning op de vraag hoeveel aardgas er in Nederland beschikbaar gemaakt kan worden. Verminderde winning kan echter gevolgen hebben voor de belangrijke rol die aardgas in Nederland nog heeft in de energiehuishouding. Vooruitlopend op een nog te nemen gasbesluit wordt van diverse kanten geconstateerd dat een drastische reductie van de gasproductie in Nederland gevolgen heeft of kan hebben voor de richting van de ontwikkeling van de nationale energiehuishouding.
Zo dragen routes naar grotere import van aardgas economische en geopolitieke risico’s. Is een grotere afhankelijkheid van buitenlandse gasleveranties op termijn wenselijk en welke ruimte zal Europa daarin voor zich opeisen? Zijn er mogelijkheden om de export te verminderen, en wat betekent dat voor de verhoudingen in Europa en de ambities op de gasrotonde?
Anderzijds vergen routes naar substantiële vermindering van de binnenlandse gasvraag vermoedelijk stevige en mogelijk fysiek en politiek moeilijk te realiseren maatregelen. Zo zal vermindering van de gasvraag in de industrie zeker discussie oproepen, maar hoe haalbaar en wenselijk is het om alleen grote stappen te zetten in de woon- en werkomgeving? Is dwang daarin nodig, wenselijk en haalbaar?
Alternatieven voor de inzet van substantiële hoeveelheden aardgas kunnen zowel in de fossiele als in de duurzame oplossingen worden gevonden, maar zijn die oplossingen wenselijk en haalbaar op korte termijn?
Deelname op uitnodiging.