De gevechten in Oekraïne worden heviger, maar de besprekingen met de Russen aan de onderhandeltafel gaan ook door. “En dat is een positief teken”, zegt expert Han ten Broeke. “Laten we hopen dat de Russen nu met iets komen op het humanitaire vlak.” Er wordt namelijk nog steeds geschoten op mensen die willen vluchten.
Er lijkt schot in de zaak te zitten, stelt Han ten Broeke, directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS). “Zelenski is voorzichtig optimistisch, zo lijkt het”, legt hij uit. “En het is nu de eerste keer dat de Oekraïense president ook zelf iets zegt over die onderhandelingen.”
Eerder lieten alleen nog zijn onderhandelaars zich uit over de gesprekken. Zowel aan Oekraïense als Russische zijde werd gezegd dat er langzaam vooruitgang wordt geboekt. De gesprekken vandaag zullen vooral online plaatsvinden. Eerder werd er al onderhandeld in Belarus en in het Turkse Antalya. Daar waren onder anderen de Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken bij aanwezig.
Rusland wil een pro-Russische regering installeren in Kiev, eist dat de wereld erkent dat de Krim en de rebellenregio’s Donetsk en Loehansk bij Rusland horen, en wil garanties dat de NAVO niet verder naar het oosten opschuift. Die laatste eis, daarin lijkt Oekraïne nu een concessie te doen. Gisteren zei Zelenski dat de Oekraïners zich moeten realiseren dat hun land geen lid van de NAVO wordt.
Bitter
En dat moet bitter zijn voor Oekraïne, want de regering wilde dat wel lange tijd. Sterker nog: “Oekraïne heeft, net zoals Georgië, zo’n tien jaar geleden een speciale status gekregen”, legt Ten Broeke uit. Het gaat om het zogenoemde Membership Action Plan. Daarmee kreeg het land een soort van spoedcursus om NAVO-lid te worden. “Het was een versnellingstraject.”
Je kunt je volgens Ten Broeke afvragen of dat verstandig was van de NAVO om die twee landen status te geven: bij Georgië zorgde die status al eerder voor Russische agressie en de annexatie van twee delen van Georgië.
Nu Oekraïne een concessie lijkt te doen, denkt Ten Broeke dat ook van de Russische kant misschien nu iets kan gebeuren. “Laten we hopen dat dat met name op het humanitaire vlak gebeurt, want met die humanitaire corridors gaat het nog altijd niet goed.”
Terreinwinst
De Oekraïense regering heeft ook tot nu toe nog geen nieuwe afspraken met Rusland kunnen maken over deze corridors vanuit belegerde steden. Het is daarom ook niet duidelijk of er nog mensen zullen en kunnen worden geëvacueerd uit bijvoorbeeld Marioepol en Izium. Inwoners van die steden kunnen ‘onmogelijk veilig naar andere plekken worden gebracht’, stelde de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek in een video.
Er wordt nog veel geschoten tijdens het evacueren van burgers. De gevechten houden aan.
“Rusland probeert zoveel mogelijk terreinwinst te boeken”, verklaart Ten Broeke. Maar er worden ook nog steeds grote verliezen geleden aan Russische zijde. “De Russen zijn aan een invasie begonnen die aan alle kanten is mislukt. Geen enkel strategisch doel is bereikt of in zicht. Marioepol wordt zwaar onder vuur genomen maar is nog niet gevallen, twee Russische helikopters zijn opgeblazen en een gevechtsvliegtuig zou door Oekraïne zijn neergehaald.”
Bron: RTL Nieuws
Foto Bron: kremlin.ru