HCSS in the media

VS en China tekenen 'groot prachtig monster'

January 15th 2020 - 07:00

Een grote doorbraak is het eerste handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China niet. De deal die de landen zo goed als zeker woensdag in het Witte Huis ondertekenen, maakt voorlopig wel een einde aan de escalatie. Het akkoord levert twee winstpunten op, zegt Rob de Wijk in het FD. Het sluit een fase af waarin beide landen elkaar voortdurend met nieuwe strafheffingen bestookten. En voor het eerst zijn de VS bereid een deel van eerder ingevoerde heffingen terug te draaien.

Het belang van de deal moet volgens De Wijk ook niet worden overschat. 'Het maakt geen einde aan de strijd om de economische wereldmacht tussen beide landen', zegt hij. 'Die kan nog tientallen jaren doorgaan.' Washington maakt zich grote zorgen over de ambitie van Peking om de technologische grootmacht van de 21ste eeuw te worden.

Lees het hele artikel bij het Financieele Dagblad

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.