HCSS in the media

VPRO Bureau Buitenhof: Wie worden de winnaars, wie de verliezers na corona?

March 24th 2020 - 20:00

Wat is er nu, middenin de coronacrisis, nog over van de Verenigde Staten als wereldleider? Weinig, zegt Rob de Wijk in VPRO's Bureau Buitenland

"Nu hebben jullie allemaal begrepen dat Europese solidariteit niet bestaat. Dat was een sprookje op papier." De woorden van de Servische president Vucic, die zich beklaagt dat Europa zich niet laat zien in tijd van nood. Maar China wel. Met dat land zijn de banden zelfs bijzonder warm. De Servische president heeft onlangs een brief gestuurd naar zijn Chinese collega Xi Jinping, waarin hij hem voor de eerste keer aangesproken heeft, niet alleen als goede vriend, maar ook als broer.

Heeft het Servische staatshoofd gelijk en toont Europa zich niet solidair? In hoeverre buit China die zwakte nu uit, en waar zijn de Verenigde Staten eigenlijk als wereldmacht. Hoe verschuiven de machtsverhoudingen door deze corona-pandemie: wie worden er de winnaars, wie de verliezers? Een geopolitieke discussie met Mathieu Segers, Frank Pieke en Rob de Wijk.

Luister de hele uitzending terug bij VPRO’s Bureau Buitenland.

 

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.