HCSS in the media

RD: „Opkomst extreemrechts bedreigt stabiliteit op de Balkan” volgens HCSS rapport

February 19th 2020 - 19:00
Mostar Bosnia Pixabay

De opbloei van gewelddadig rechts-extremisme in Zuidoost-Europa bedreigt de politieke stabiliteit in die regio, vooral in Kosovo, Bosnië en Herzegovina en Servië. Deze conclusie trekt het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) in een woensdag gepubliceerd rapport, schrijft Reformatorisch Dagblad.

De grootste externe bron van destabilisatie in de regio is volgens het rapport te wijten aan inmenging van Rusland. Om de loyaliteit van de Balkanlanden aan de rest van Europa te verminderen, gebruikt Rusland allerlei strategieën om tussen de landen tweedracht te zaaien en etnisch-nationalistische sentimenten op te wekken, stelt onderzoekster Arlinda Rrustemi.

„In Bosnië en Herzegovina probeert Rusland bijvoorbeeld moslims als gevaarlijke fundamentalisten neer te zetten, waardoor islamofobie wordt aangemoedigd. Soortgelijke claims worden gedaan tegen moslims in Kosovo in een poging de inspanningen van de staat om internationaal te worden erkend als een soevereine natie te ondermijnen”, zegt Rrustemi.

De opkomst van extreemrechtse tendensen blokkeert niet alleen de democratische vooruitgang in deze landen, maar kan ook toetreding tot de Europese Unie bemoeilijken, waarschuwt Rrustemi.

Lees het hele artikel bij Reformatorisch Dagblad.

Het rapport "Far-Right Trends in South Eastern Europe: The Influences of Russia, Croatia, Serbia and Albania" is hier te downloaden

Arlinda Rrustemi is a researcher and lecturer on peace and conflict studies. She holds a PhD in Political Science from Leiden University in the Netherlands. In 2016, Arlinda defended her doctoral thesis, entitled "State-Building through Life Stories: Incorporating Local Perspectives”, which was supported by the Netherlands Organization for Scientific Research (NWO). She holds a B.A. (cum laude) from the University College Roosevelt and an LL.M. degree in Public International Law from Utrecht University. She teaches on humanitarian intervention, peacebuilding, power instruments and multilateral organizations, and is involved in several research projects uncovering peace infrastructures and countering radicalization.