HCSS in the media

Olieoorlog en coronacrisis: Rob de Wijk bij RTL Z

April 1st 2020 - 17:58
https://pixabay.com/nl/photos/de-bouw-werknemer-olie-rig-gebouw-681550/

De olieprijs halveerde de afgelopen anderhalve maand ruimschoots. De lage olieprijs is lekker als je wilt tanken, maar voor grote olieproducerende landen als Rusland en Saoedi-Arabië juist helemaal niet fijn. Hoe lang houden ze dit vol? RTL Z vroeg het aan o.a. Rob de Wijk.

De olieprijs is niet alleen laag omdat door de coronacrisis een deel van de vraag wegvalt, er wordt ook meer geproduceerd. Rusland en Saoedi-Arabië konden het namelijk niet eens konden worden over productiebeperkingen, om daarmee te olieprijs te stutten.

De Russische president Poetin wil de Amerikaanse schalie-olie-industrie treffen, zegt Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Hun kostprijs ligt namelijk een stuk hoger dan die van Rusland en veel Opec-landen.

Het is met de coronacrisis wel 'ongelooflijk stom' om juist nu een olieoorlog te beginnen, vindt De Wijk.

Beide economieën zijn erg afhankelijk van olie-export, Rusland voor 55 procent en Saoedi-Arabië zelfs voor bijna 80 procent, blijkt uit publicaties van het IMF. Gelukkig voor beide landen hebben ze een appeltje voor de dorst. Zo beschikken ze ieder over een spaarpotje van zo'n 500 miljard dollar. Daarbij hebben ze ruimte om te lenen, legt De Wijk van het HCSS uit.

Maar het kan hard gaan met de reserves die er zijn. Zo heeft de Russische minister van financiën gezegd 150 miljard dollar van de reserves te willen gebruiken om de huidige situatie aan te kunnen, aldus De Wijk.

Rusland zegt een olieprijs van tussen de 25 en 30 dollar zes tot tien jaar te kunnen volhouden. De Wijk heeft daar echter een hard hoofd in: "Rusland kan niet én een oliecrisis én een coronacrisis zo lang aan."

De Wijk maakt ook de vergelijking met de situatie van eind 2015 en begin 2016, toen de olieprijs ook flink daalde. "De Russen waren toen in één klap door hun reserves heen", zegt hij. Dat leidde toen tot sociale onrust in Rusland, mede omdat Poetin wilde bezuinigen op pensioenen.

"Ook Saoedi-Arabië had toen problemen, het moest zelfs geld lenen van het Internationaal Monetair Fonds."

De oplossing voor beide landen lijkt om minder afhankelijk te worden van olie, maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan.

Rusland heeft een totaal verouderde maakindustrie en dienstensector. "Je hebt geen enkel product in huis waarop staat: 'Made in Russia'", zegt De Wijk. "Het land renteniert eigenlijk van zijn grondstoffen."

Het is volgens hem ook lastig om de economie te diversifiëren, omdat het land steeds te maken krijgt met sancties, die zijn weer het gevolg van de politiek van Poetin, zoals de annexatie van de Krim.

Moeten Saoedi-Arabië en Rusland dan toch maar met elkaar praten over de olieproductie en daarmee de prijs? De Wijk heeft er niet veel vertrouwen in dat Poetin en Bin Salman dat zullen gaan doen. "Het zijn twee heethoofden, autocratische leiders, die niet makkelijk tot compromissen bereid zijn".

Lees het hele artikel van Paul le Clerq terug op de website van RTL Z.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.