HCSS in the media

Lucia van Geuns bij BNR, over corona en de oliecrisis

April 1st 2020 - 19:30
https://pixabay.com/nl/photos/raffinaderij-pomp-oliepomp-514010/

Sinds de eerste helft van maart vindt er een ware prijzenoorlog plaats tussen met name Rusland en Saoedi-Arabië als belangrijkste spelers. Het doel van Saoedi-Arabië en Rusland, via de hefboom van de samenwerking met andere OPEC-landen, 'is om Amerikaanse schalie-olieproducenten failliet te laten gaan', zegt Lucia van Geuns, energiedeskundige bij HCSS, tegen BNR Nieuwsradio.

In januari en februari werden nog 100 miljoen vaten olie per dag geproduceerd en iets minder geconsumeerd. De voorspelling voor april is dat er 22 miljoen vaten per dag minder zullen worden geconsumeerd. 'Dus je praat over een enorme erosie van de olievraag', zegt Van Geuns. Met name opslagbedrijven zullen nu proberen de goedkope olie op te slaan en later proberen voor een hogere prijs te verkopen. Landen als China en de VS beginnen hun voorraden nu zoveel mogelijk bij te vullen. 'Maar die opslagruimte is op een gegeven moment op en dan zal de prijs nog meer dalen.'

Er is ook weldegelijk kritiek van andere landen binnen OPEC, zoals van Algerije dat een prijs van 100 dollar per vat nodig heeft. 'Je zou verwachten dat de Verenigde Staten in gesprek gaan met Saoedi-Arabië' over het beperken van de voorraden om de prijs weer tot een stabiele hoogte te brengen.

Luister de uitzending hier terug.

Lucia van Geuns is an experienced energy professional who held research positions at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and the Clingendael International Energy Programme (CIEP) after a career with Royal Dutch Shell (1980- 2002). She has a background in geoscience, petroleum engineering, economics & planning. Her research focuses on international energy market developments, energy transition issues and climate change policies. In her present role, she is a frequent speaker on (international) energy markets for various public and private stakeholders.