HCSS in the media

Bureau Buitenland: Het grote terugtrekken van Amerika en de Europese veiligheid

June 15th 2020 - 20:00

Wat stelt de trans-Atlantische band tussen Europa en de VS nog voor, nu Trump een derde van de Amerikaanse troepen uit Duitsland wil terugtrekken? Rob de Wijk sprak erover bij VPRO’s Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Het kwam als een verrassing, maar eigenlijk ook helemaal niet: President Trump wil een derde van de Amerikaanse troepen uit Duitsland terugtrekken. Met ergernis over bondskanselier Merkel, die onlangs weigerde naar de VS te komen voor de G7, zou het niets te maken hebben. Trump zet zijn eerder ingezette koers door. Na de terugtrekking uit het Open Skies-verdrag, de Irandeal, het INF-kernwapenverdrag, en ga zo nog maar door, kan men de vraag stellen: wat stelt de trans-Atlantische band tussen Europa en de VS nog voor? Europese leiders lijken gewend te zijn geraakt aan de America First-koers en lijken hun schouders op te halen. Maar wat zijn de gevolgen voor de Europese defensie en wie zet zijn schouders daar nog onder?

Luister de uitzending hier terug.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.