HCSS in the media

BNR: Richard Ghiasy over vrijhandelsverdrag EU en India

July 15th 2020 - 15:31

De EU blaast de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met India nieuw leven in. Nu de handelsrelaties van de EU met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onder druk staan, zoekt de EU nieuwe handelspartners. Bij BNR’s De Ochtendspits sprak Richard Ghiasy over de top vandaag tussen de EU-leiders met de Indiase premier Modi

Ghiasy, expert Aziatische geopolitiek bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zegt dat India veel potentie heeft om een goede handelspartner te worden. 'Het heeft een populatie van circa 1,2 miljard, bijna 20 procent van de mensheid. Ze hebben niet de gemiddelde koopkracht van de Chinezen, maar de potentie is er.' Volgens Ghiasy is het nu zaak om de bouwstenen voor zo'n samenwerking te bereiken.

Toch is er ook kritiek op India. Premier Modi staat niet bekend als een man met liberale opvattingen en hij sluit bijvoorbeeld moslims buiten. Ghiasy denkt dat dat een samenwerking niet in de weg zal staan. 'India is een democratie en lijkt veel meer op de EU dan China. Maar die punten gaan zeker worden besproken.'

India kan ook een rol spelen in de corona-aanpak. 'India is een grootmacht op het vlak van medicijnen en vaccins. Het levert 6 procent van alle kindervaccins aan 120 landen wereldwijd. Ze maken het hoogwaardig en goedkoop', zegt Ghiasy. De samenwerking kan ook wederzijds goed zijn omdat de pandemie in India uit de hand loopt. Europa kan helpen met apparatuur, denkt hij.

Luister het hele gesprek terug bij BNR Nieuwsradio.

Richard Ghiasy is an advisor and widely cited researcher on Asian geopolitics and geoeconomics revolving around China and India. He also examines EU-China relations, great power competition, particular international security affairs, and Afghanistan. In his 15-year career, he has provided policy advice to inter alia the EEAS, European Commission, Ministries across Europe and Asia, the OSCE, and OECD. Frequently, his work has a conflict preventive nature.