HCSS in the media

'Angst dat Rusland Oekraïne binnenvalt is terecht'

August 12th 2014 - 10:20
De angst van de NAVO en Oekraïne dat Rusland Oekraïne binnen zal vallen, is terecht. Dat zegt generaal buiten dienst Frank van Kappen, tevens werkzaam voor het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, in het programma BNR De Wereld.

“Er zijn allerlei aanwijzingen voor", zegt Van Kappen in gesprek met BNR's Bernard Hammelburg. "De situatie op de grond verandert sneller dan wij kunnen praten. Dat vooropgesteld. Verder is er een hoop informatie maar ook desinformatie in de lucht. Het is aan ons om te onderscheiden wat werkelijkheid is en wat waan.”

Zogenaamd oefengebied
Van Kappen, ook VVD-senator, gaat verder: "Wat je nu ziet - uitgaande van de juistheid daarvan - is dat er een concentratie van Russische militairen aan de grens is. Dat zijn ongeveer 20 duizend man, schat de NAVO. Iets verderop, in Astrakan, is er een grote concentratie van ongeveer 40 duizend man met tanks, vliegtuigen, alles erop en eraan. Dat is dan zogenaamd oefengebied."

"Tegelijkertijd zie je dat de flow van wapens en munitie die over de Russische grens naar Oekraïne toe afgenomen was, weer in volle omvang opgestart is. De Oekraïners proberen dat af te snijden door in een soort finalestoot massa op te bouwen om Donetsk te nemen. Ze moeten die afvoer lossnijden. Maar dat kan ook de trigger, het signaal, zijn voor Poetin om die humanitaire interventie te doen.”

Poetin slaat humanitaire trom
In de eerste Veiligheidsraad heeft Poetin de eerste stap gezet door de Raad bijeen te roepen. ‘Met name door daar op de humanitaire trom te slaan van de Oekraïense burgers die in de knel komen. Hij doet eigenlijk een beroep op de responsibility to protect: de regering heeft de verplichting om z'n eigen bevolking te beschermen. Maar als je dat niet doet, gaat de verplichting over op de internationale gemeenschap."

Als het Poetin uitkomt zal hij dat argument gebruiken, voorziet Van Kappen. "De aanval op Donetsk van de Oekraïners kan de humanitaire interventie, zoals de Russen het noemen, triggeren."

BNR Nieuwsradio