Voedsel verandert mondiale machtsverhoudingen
Voedsel is de basis van onze samenleving. Erst kommt das Fressen, dann die Moral is een beroemde uitspraak van Bertolt Brecht. In Europa maken we ons niet meer druk om voedselzekerheid, maar een miljard mensen is ondervoed en de Millenniumdoelen voor hongervermindering worden niet gehaald. Volgens de FAO moeten we voor 2050 70% méér voedsel produceren. De voedselprijzen zijn de laatste jaren hoog en instabiel. Dat draagt bij aan sociale onrust, o.a. in Noord Afrika en het Midden Oosten.
Intussen verschuiven de machtsverhoudingen op voedselgebied snel. Brazilië heeft zich opgewerkt tot de belangrijkste exporteur van voedsel na de VS. Afrika, China en andere Aziatische landen moeten steeds meer voedsel en veevoer importeren. China, Korea en Arabische landen investeren ook in landbouwgrond overzee.
Welke verschuivingen staan ons nog meer te wachten? Hoe gaan watertekorten, bodemdegradatie, klimaatverandering en de teelt van biobrandstoffen doorwerken in de voedselproductie? Gaat voedsel de geopolitieke verhoudingen net zo sturen als energie dat al doet?
Loopt Europa ook risico’s of gaan we juist meer voedsel exporteren? Gaan we voor eigenbelang (Realpolitik) of voor solidariteit (global governance)?
Sprekers:
• Prof. Cees Veerman, oud-minister van Landbouw, hoogleraar aan de universiteiten van Wageningen en Tilburg
• Prof. Rob de Wijk, Den Haag Centrum voor Strategische Studies
De debatcyclus is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals en omvat een reeks van zes avonden in De Rode Hoed in Amsterdam onder leiding van Felix Rottenberg. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen.
Sprekers op de nog komende debatavonden zijn o.a dr. Yiching Song, Chinees landbouwdeskundige, Gary Taubes, Amerikaans wetenschapsjournalist en auteur Why We Get Fat, Marjan Minnesma, directeur Urgenda en Samuel Levie, Youth Food Movement.
Topkok Eric van Veluwen zorgt elke debatavond voor een toelichting op enkele gratis hapjes passend bij het thema. Voor overige informatie over data en het programma: www.rodehoed.nl, www.clm.nl.
Een impressie van de eerste twee avonden inclusief alle twitters via #foodstupid zijn te vinden via Foodlog.nl
Organisatie: Wouter van der Weijden, Centrum voor Landbouw en Milieu en Bert van Ruitenbeek, Ecominds i.s.m. Youth Food Movement en de Rode Hoed.
Mediapartners: De Volkskrant en Foodlog.nl
Kaarten à 10 euro aan de kassa (6 euro met studentenkaart) of reserveren via www.rodehoed.nl. Prijzen inclusief koffie bij aanvang en hapjes na afloop.
Aanvangstijd: 20.00 uur. Zaal open: 19.00 uur.
Adres: Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam, 10 minuten lopen vanaf Amsterdam CS.
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), GroentenFruit Bureau, Triodos Foundation, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en biologische versgroothandel Eosta.
Photo credit: Michael Stern via Foter.com / CC BY-SA