HCSS in the media

Het (politieke) verval van de VS; Coen de Jong met Rob de Wijk

January 12th 2018 - 14:43

"The rise and fall of the great power." (Paul Kennedy) Grootmachten komen op en raken in verval. Een normaal proces in de internationale betrekkingen.

De Verenigde staten is pas na de tweede wereldoorlog een supermacht geworden en eiste het leiderschap van het vrije westen op. De ongebreidelde macht van de VS is ontstaan na de beëindiging van de koude oorlog in 1989 met het verdwijnen van de Berlijnse muur. Er was vanaf dat moment voor de VS geen geopolitieke concurrentie meer en zij ging acteren als de politie agent van de wereld. Sinds 10 jaar is daar binnen de internationale gemeenschap een reactie op gekomen die de rol van de VS langzaam maar zeker marginaliseert.

Beluister de Podcast met Rob de Wijk en Coen de Jong hier

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.