Podcast

De Strateeg: "Beslist Corona de Strijd om Wereldheerschappij?"

June 28th 2020 - 10:12

Van experts tot politici: niemand denkt dat de wereld na de coronacrisis nog hetzelfde zal zijn. Op het wereldtoneel manifesteert dat zich nu al. De twee supermachten, China en de Verenigde Staten, vechten elkaar openlijk de tent uit. Wie komt daar straks als winnaar uit naar voren en hoe moeten de Europese Unie en Nederland zich opstellen, om hier zo goed mogelijk uit te komen? Dat hoor je in deze aflevering van De Strateeg. Te gast: Rob de Wijk en Martijn van Helvert.

Luister hier de aflevering: Beslist corona de strijd om wereldheerschappij?

In de paper 'De Geopolitieke Gevolgen van de Coronacrisis' zet HCSS-oprichter Rob de Wijk uiteen hoe hij denkt dat deze crisis de geopolitieke balans in de wereld zal beïnvloeden. Onder leiding van presentator Paul van Liempt bespreekt hij zijn stellingen met Martijn van Helvert, CDA-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer en tevens kandidaat lijsttrekker voor zijn partij. Zij laten verder uitgebreid hun licht schijnen op de vraag hoe Nederland en de EU zich in de nieuwe post-corona wereldorde moeten opstellen, om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Te gast:

  • Rob de Wijk, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden.
  • Martijn van Helvert, CDA-Kamerlid.

Over deze podcast:

Podcast De Strateeg verschijnt eens in de twee weken bij BNR, abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen, of luister via de BNR App, SpotifyApple Podcasts of je eigen podcastapp.

Host: Paul van Liempt | Redactie: Diederik de Groot

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.