HCSS in the media

Bureau Buitenland: Botsing met Rusland

October 13th 2016 - 12:34

De bombardementen op Aleppo, geblokkeerde resoluties in de VN-Veilgheidsraad, beschuldigingen over hacking en de opbouw van nucleair wapenarsenaal in Kaliningrad, hebben de spanningen tussen Rusland en het Westen tot nieuwe hoogtes doen oplopen in de afgelopen dagen. Daarnaast lijkt Rusland gebruik te willen maken van Obama's 'lame duck' status om in de maanden voordat de nieuwe president wordt geïnaugureerd voortgang te boeken in Syrië. Nu er openlijker wordt gesproken- met name in Rusland- over een militaire confrontatie tussen grootmachten rijst de vraag hoe gevaarlijk de situatie is waarin wij ons nu bevinden. 

De spanningen van vandaag de dag zijn te herleiden tot het einde van de Koude Oorlog en het feit dat de VS, Europa en Rusland sindsdien nooit een goede modus vivendi hebben kunnen vinden. Willem Oosterveld besprak dit thema in een gezamenlijk interview met Joris van Bladel bij VPRO Bureau buitenland. 

Het interview kan hier worden beluisterd. 

Photo credit: theglobalpanorama via Foter.com / CC BY-SA

Willem Oosterveld is a Strategic Analyst at HCSS. He holds degrees in political science, law and history, having studied in Amsterdam, Leiden, Paris, New York and Harvard. A former Fulbright scholar, he earned a PhD in the history of international law from the Graduate Institute of International and Development Studies in Geneva.