Podcast

De Strateeg: wie wint de strijd om de ruimte?

November 16th 2020 - 09:41
De Strateeg Aflevering 18 Wie wint de strijd om de ruimte?

Als we het hebben over landen die met elkaar strijden om macht en invloed, dan gaat het bijna altijd over dingen die op onze eigen planeet gebeuren. Maar ook de ruimte is steeds meer het speelveld waar een strijd plaatsvindt. De grootmachten van de Aarde nemen het ook daar tegen elkaar op.

Waar zijn ze dan precies naar op zoek en waarom is het ze zoveel waard om ook een space-grootmacht te worden? En wat maakt het voor jou en mij eigenlijk uit wat er in de ruimte gebeurt? De ruimte klinkt namelijk ver weg, maar zonder dat we het doorhebben is wat er gebeurt essentieel voor dingen die we tegenkomen in ons dagelijks leven.

Paul van Liempt bespreekt het allemaal in deze aflevering van De Strateeg. Te gast zijn Patrick Bolder en Joost Carpay. Patrick Bolder is strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en doet onder meer onderzoek naar de ruimte als nieuw strategisch domein. Joost Carpay is teamleider ESA bij de Netherlands Space Office (NSO).

Over deze podcast:

De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.

Host: Paul van Liempt

Redactie: Diederik de Groot

Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar diederik.de.groot@bnr.nl.

Patrick Bolder is an officer in the Royal Netherlands Air Force. Since January 2019 he is seconded to The Hague Centre for Strategic Studies. His expertise lies in all Defence matters, with a focus on Military Space, Unmanned systems, European Defence issues and Nuclear Policy.