Report

Strategic Alert: NATO special meeting of May 25th 2017 (NL)

May 19th 2017 - 10:30

De NAVO-Top markeert het eerste bezoek van de Amerikaanse President Trump aan Europa, waar hij ook de pas gekozen Franse President Macron zal ontmoeten. Naast de opening van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO, zullen de leiders spreken over de lastenverdeling binnen de NAVO, de gespannen betrekkingen met Rusland en maatregelen in de strijd tegen het terrorisme.

De discussie rondom de 2% BBP NAVO-norm zal de berichtgeving domineren, maar deze Alert stipt vooral het belang van het partnerschap tussen de EU en de NAVO in de lastenverlichtingsdiscussie aan. Het potentieel van een betere samenwerking tussen de EU en de NAVO is duidelijk, maar de bredere en snel ontwikkelende strategische context binnen het NAVO bondgenootschap (Brexit, de ontwikkelingen in Turkije en de onvoorspelbaarheid van het Amerikaans leiderschap) zullen hun uitwerking hebben op het succes van deze samenwerking.

Deze Strategic Alert bevat, naast de belangrijkste strategische uitdagingen rondom de NAVO special meeting, vier aanbevelingen voor de leiders in Brussel. Het document is te downloaden via de knop rechts.

De volgende Strategic Alert zal in september verschijnen op de Strategische Monitor-website, die in ontwikkeling is. Zodra deze website online gaat, zal hierover nader worden bericht.

Photo credit: DOD photo by U.S. Air Force Master Sgt. Jerry Morrison [Public domain], via Wikimedia Commons