HCSS in the media

Rob de Wijk in Trouw en bij RTL Z over Amerikaanse verkiezingen

November 3rd 2020 - 16:25

In het kader van de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen sprak HCSS oprichter Rob de Wijk met onder andere de Volkskrant en RTL Z over de verkiezingen, wat ze betekenen en wat de mogelijke gevolgen zijn. 

De VS niet meer als vroeger, ongeacht de uitslag

Dat het met Biden met de VS weer net als vroeger wordt, is een grote denkfout van Europa. Biden wil de Navo misschien wel in ere herstellen, maar alleen in ruil voor Europese steun aan de Amerikaanse belangen in Azië. Voor moreel leiderschap hoeven we niet meer naar de VS te kijken. Ook Amerikaanse commentatoren erkennen dat de EU nu de leider van de liberale wereldorde is, samen met landen als Canada en Australië.

‘Hoe Europa met dit Amerikaans verval om moet gaan? Er is al veel gebeurd. De historische toppen van juli en oktober waren een enorme spurt qua integratie: er zijn nu eurobonds en Europese belastingen, al mag dat niet zo heten. De lidstaten staan garant voor elkaars economieën. Al krijgen we daar door het navelstaren van de Tweede Kamer, en doordat Rutte vooral op de korting voor Nederland hamert, weinig van mee.’

Lees het complete artikel.

Rob de Wijk bij RTL Z: Amerika bereidt zich voor op rellen

De uitslag van de presidentsverkiezingen kan leiden tot verdere polarisatie in de VS. Groepen kunnen verder radicaliseren en gewelddadig worden. Amerikanen lijken zich voor te bereiden om onrustige tijden. Rob de Wijk van het Haagse Centrum voor Strategische Studies, waarschuwt ervoor dat de verkiezingen ook invloed hebben op de verhoudingen in ons land. Een overwinning van Trump zou het nationalisme in Europa verder kunnen aanwakkeren.

Kijk hier het interview/gesprek.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.