HCSS in the media

Rob de Wijk: 'Kamer moet in crisis achter de leider gaan staan'

March 26th 2020 - 19:00
Pixabay Binnenhof

Moeten politici in crisistijd als één man achter het kabinet gaan staan? Of is het ook in dit coronatijdperk belangrijk om kritisch op overheidsbeleid te zijn? Rob de Wijk gaat in Dit is de Dag in debat met SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Het parlement moet in crisistijd terughoudend zijn in het ter discussie stellen van kabinetsbeleid. "Zoals dat kamerdebat vorige week ging, dat kan echt niet", zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk in Dit is de Dag. "In kritische situaties als deze ga je achter je leider staan. Als een brand moet worden geblust dan moet niet een heel peloton brandweermannen gaan discussiëren over wat de beste aanpak is."

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer voor de tweede keer in een week tijd over de corona aanpak van het kabinet. De Wijk vindt dat te veel: "Ik vond het ook veel te lang duren, en dacht: wordt het niet eens tijd dat ze de crisis gaan beheersen? En dan zie je ook hoeveel moties er in worden gediend, en honderden Kamervragen: voor wie doe je dat nou?"

Luister de hele uitzending terug via NPO Radio 1.

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.