HCSS in the media
News

Rapport kleine gasvelden in het nieuws

January 27th 2020 - 19:10

Het HCSS rapport over kleine gasvelden, The deteriorating outlook for Dutch small natural gas fields, geschreven door Jilles van den Beukel en Lucia van Geuns, heeft diverse malen het nieuws gehaald. Naast artikelen in onder meer Trouw en NRC, verschenen er ook berichten in de Telegraaf, bij Energeia en op NU.nl.

Auteur Jilles van den Beukel was bovendien te gast in de podcast Studio Energie met Remco de Boer. 

Ook bij BNR was Jilles van den Beukel in de uitzending te horen. 'We zijn eigenlijk lang uitgegaan van een business-as-usual-scenario, maar het investeringsklimaat voor de gasindustrie is in Nederland behoorlijk verslechterd', aldus Van den Beukel. Die verslechtering betekent dat er minder wordt geboord. Volgens Van de Beukel duren procedures erg lang, is het belastingregime niet zo goed en ontbreekt het politieke draagvlak om daar iets aan te doen ontbreekt.

Ook bij de gaswinning hebben heel wat projecten stilgelegen door vertragingen en problemen als gevolg van de stikstofproblematiek. 'Buitenlandse hoofdkantoren verliezen een beetje hun vertrouwen in Nederland als producerend land van gas', zegt Van den Beukel.

Luister het BNR gesprek hier terug.

Remco de Boer sprak zelf ook nog over het rapport bij BNR

Het rapport heeft inmiddels ook de Duitse media gehaald. 

Lucia van Geuns is an experienced energy professional who held research positions at the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO) and the Clingendael International Energy Programme (CIEP) after a career with Royal Dutch Shell (1980- 2002). She has a background in geoscience, petroleum engineering, economics & planning. Her research focuses on international energy market developments, energy transition issues and climate change policies. In her present role, she is a frequent speaker on (international) energy markets for various public and private stakeholders.