HCSS in the media
News

Podcast De Dag: wie wordt de baas in het komend decennium?

December 27th 2019 - 13:00
Podcast De Dag

Op de drempel van een nieuw decennium maakt podcast De Dag in gesprek met Rob de Wijk de balans van de wereldpolitiek op. Hoe verschoof de afgelopen jaren de macht in de wereld, wat staat ons het komend decennium te wachten en wat betekent dat voor Nederland?

Volgens De Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, komt de bal vooral bij China te liggen. Daarmee krijgt een niet-westers land voor het eerst de dominantie van de wereld in handen. "Het voordeel is dat wij daardoor weerhouden worden van zinloze interventies, het nadeel is dat de democratie op zijn retour is."

De Wijk schetst allerminst een geruststellend beeld, maar "dan moet je mij ook niet uitnodigen". 

Luister de complete uitzending hier terug

Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.