HCSS in the media

HCSS rapport over inmenging in de Balkan verschenen in zes kranten

October 16th 2019 - 11:22

Rapport: veiligheid Balkanregio in gevaar

Rusland, China, Turkije, Iran en de Golfstaten brengen de veiligheid van Europa in gevaar door hun invloed op de Westelijke Balkan uit te breiden. De stabiliteit van de regio kan op de langere termijn ontsporen met negatieve gevolgen voor de integratie met de EU en de NAVO. Hiervoor waarschuwt het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) in een rapport.

De EU moet snel een antwoord bedenken om verdere instabiliteit in de regio te voorkomen, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten onder meer het openen van toetredingsonderhandelingen voor Noord-Macedonië en Albanië met de EU. Bosnië en Herzegovina zou een kandidaatstatus moeten krijgen.

Het rapport spreekt van "hybride" bedreigingen vanuit Rusland, dat met een "desinformatie-oorlogsvoering" en geheime operaties de bevolking voor zich probeert te winnen, het verspreiden van gewelddadig extremisme (Golflanden) en de opbouw van een grote schuldenberg in sommige Westelijke Balkanlanden (China). Ook zijn er schendingen van EU-wetgeving inzake wapenhandel (Golflanden) en een "identiteitsherstructurering" (Golflanden, Iran, Rusland, Turkije) via onder meer de islam om hun geopolitieke belangen in de regio uit te breiden.

Coherente strategie ontbreekt

De onderzoekers geven als voorbeeld een geval in Noord-Macedonië, waar imams met Saudische steun vier moskeeën in Skopje overnamen. Voorbeelden bestaan ook in Bosnië en Herzegovina, vanwaaruit een onbekend aantal imams naar Saudi-Arabië is gereisd voor religieus onderwijs en terugkeerden als predikers van de Wahhabistische ideologie. Tussen het einde van de oorlog en 2008 werd meer dan 700 miljoen dollar naar Bosnië en Herzegovina gesluisd via Saudi-Arabië en aan Saudi-Arabië verbonden liefdadigheidsinstellingen, voornamelijk bedoeld voor moskeeën.

Tegelijkertijd zijn lokale elites minder bereid om met het Westen, met name de EU, om te gaan, omdat ze volgens de onderzoekers niet staan te springen om de rechtsstaat naar Europees model te hervormen. "Bovendien is er terughoudendheid om met de EU in contact te treden, omdat dit tijdrovend en ingewikkeld is, bijvoorbeeld waar het gaat om het verkrijgen van subsidies."

Verder ontbreekt het aan een coherente westerse strategie, is de wederopbouw na de oorlog uitgebleven en heeft het gebrek aan betrokkenheid bij de lokale bevolking tot wijdverspreide desillusie geleid. "Daarom lijkt betrokkenheid met niet-westerse partners vaak aantrekkelijker."

Dit artikel is geschreven door Henk Suurmond (ANP), en verschenen in het Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Nederlands Dagblad, Panorama en het Reformatorisch Dagblad.

Het rapport zelf is hier te vinden.

Arlinda Rrustemi is a researcher and lecturer on peace and conflict studies. She holds a PhD in Political Science from Leiden University in the Netherlands. In 2016, Arlinda defended her doctoral thesis, entitled "State-Building through Life Stories: Incorporating Local Perspectives”, which was supported by the Netherlands Organization for Scientific Research (NWO). She holds a B.A. (cum laude) from the University College Roosevelt and an LL.M. degree in Public International Law from Utrecht University. She teaches on humanitarian intervention, peacebuilding, power instruments and multilateral organizations, and is involved in several research projects uncovering peace infrastructures and countering radicalization.
Rob de Wijk is the founder of The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) and Professor of International Relations and Security at the Institute of Security and Global Affairs at Leiden University. He studied Contemporary History and International Relations at Groningen University, and wrote his PhD dissertation on NATO’s ‘Flexibility in Response’ strategy at the Political Science Department of Leiden University.