HCSS in the media

Han ten Broeke: Trump's inreisverbod kan grote consequenties hebben

March 12th 2020 - 20:00

President Donald Trump kondigde donderdag aan dat mensen uit 26 Europese landen een maand niet meer de Verenigde Staten binnen mogen komen vanwege het coronavirus. Dat kan volgens Han ten Broeke grote consequenties hebben, zegt hij in Metro.

De Europese Unie is niet blij met de plotselinge maatregel van de Amerikaanse leider. In een verklaring lieten de voorzitters van de Europese Raad en Europese Commissie weten dat dit een eenzijdig besluit is geweest en dat zij de maatregel afkeuren.

Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS, is kenner op het gebied van internationale betrekkingen. „De internationale handel gaat door dit besluit een enorme klap krijgen.” Trump gaf op Twitter aan dat het inreisverbod niet voor goederen zou gelden. Maar, zo zegt Ten Broeke, „voor goederen zijn ook mensen noodzakelijk. Dit gaat een ongelofelijk effect hebben op de economie. Je kunt erop wachten dat mensen thuis op de bank komen te zitten en er cashflowproblemen gaan komen. Dan zitten we in economisch zwaar weer.”

Amerika heeft de eigen voorzorgsmaatregelen ook nog niet goed op orde. Zo zou er in het land een tekort zijn aan testkits, waarmee het coronavirus ontdekt kan worden bij mensen. Ten Broeke: „Waar ik een probleem mee heb is dat deze maatregel overnight en zonder aankondiging wordt genomen. Ik zeg wel tegen Europa: dit is het zoveelste bewijs dat we echt moeten leren om voor onszelf te gaan zorgen.”

Het zou goed kunnen dat Trump met deze maatregel zichzelf in de voet schiet met betrekking tot zijn kandidaatstelling voor de Amerikaanse verkiezingen. Ten Broeke: „Ik denk dat de gevolgen heel groot gaan zijn voor de verkiezingen in het algemeen. Zowel voor de Democraten als de Republikeinen. Maar het grootste gevolg voor Trump is dat hij zich nu moet bewijzen als een koele en rationele leider, die zo’n crisis aankan. En hij heeft tot nu toe laten zien dat hij over weinig van dat soort capaciteiten beschikt.”

Lees het hele artikel van Vincent Smit op de site van Dagblad Metro.

Han ten Broeke is Director of Political Affairs for HCSS. A staunch advocate of public ideals, he served four terms as a member of the Dutch House of Representatives for the leading conservative liberal VVD political party. He held post as the senior member of the Standing Committee on Foreign Affairs and acted as Chair of the Armed Services Committee. Furthermore, he led the Dutch delegation to the NATO Parliamentary Assembly. Prior to which, he was the VVD’s ranking member on Defence and EU affairs. Han ten Broeke believes in the power of ever-present potential as an indispensible instrument towards a better, more sustainable future. Clear, unambiguous use of language in both his native Dutch and fluent English has furnished him with persuasive, emotive deliveries before both the media and audiences of varying cultures, and from all walks of life. Ten Broeke holds a Master’s degree in Political Science and International Relations from Leiden University, the Netherlands. He is also Chairman of the Board of BOVAG.